De laatste tijd krijgen we meer vragen over onze serologische test. Graag leggen we wat meer over de test uit in dit artikel. Als je vragen hebt over deze test of één van onze andere testen, neem dan gerust contact met ons op.

Wat doet de test?

De serologische test geeft weer of het lichaam antistoffen, ook wel antilichamen, heeft opgebouwd tegen het coronavirus. De hoogste gevoeligheid heeft de test 3 tot 4 weken na het begin van de klachten. Dit betekent dat de serologische test het meest betrouwbaar is een aantal weken nadat de patiënt besmet geraakt is met het coronavirus. Raadzaam is dan ook na de besmetting met het virus een aantal weken te wachten met de afname van de serologische bloedtest. Je kunt deze test voor thuis bestellen of in onze kliniek inplannen.

Als ik antistoffen heb, hoelang ben ik dan beschermd?

Op dit moment is niet bekend hoelang antistoffen in je lichaam blijven om je te beschermen voor een tweede infectie. Wat we wel weten is dat een tweede infectie met het coronavirus een uitzondering is, het komt niet vaak voor. Als je gevaccineerd bent kun je met onze serologische test ook inzien of de vaccinatie bij jou werkzaam is*. Er zouden dan antilichamen zichtbaar moeten zijn in je bloed. Wacht ook hier een paar weken mee voordat je je laat testen.

Waarom is het niet zeker dat je immuun bent?

Er zijn onzekerheden over hoe het lichaam na de besmetting reageert op het coronavirus. De immuunrespons is sterk persoonsgebonden, wat het vaststellen van de duur en beschermende werking lastig maakt. Besmetting met het coronavirus garandeert na afloop dan ook geen volledige immuniteit. Dus wil je testen of je antilichamen in je bloed hebt na het krijgen na doorgemaakte klachten of na een vaccinatie*? Bestel dan onze serologische test voor thuis of maak een afspraak in onze kliniek.

* Per soort vaccin is het verschillend of de antilichamen meetbaar zijn. Deze test is voornamelijk bedoeld voor het testen of je Corona hebt gehad.