Amsterdam, 18 mei 2020 – In Amsterdam start CoronaLab als eerste in Nederland met een COVID-19 travel clinic voor reizigers die naar het buitenland gaan. Veel landen zoals Oostenrijk en Tsjechië eisen bij de grens een COVID-19 PCR test als onderdeel van een medische verklaring. Ook luchtvaartmaatschappijen willen weten of hun passagiers al dan niet besmet zijn en of ze veilig kunnen reizen. Voor deze doelgroep was er tot op heden geen goede mogelijkheid omdat alleen mensen met symptomen worden getest. Vanaf deze week kunnen reizigers drie dagen in de week bij het bedrijf terecht voor een test. De uitslag volgt dezelfde dag.

We kregen de afgelopen weken veel vragen van mensen die in het buitenland wonen of werken en verplicht een medische verklaring nodig hebben waarin staat dat ze geen COVID-19 hebben. Hiervoor is in veel landen een COVID-19 PCR test vereist”, zegt mede-initiatiefnemer Patrick de Boer. Er zijn voor reizigers onvoldoende mogelijkheden om zich snel te kunnen laten testen. Het is een specifieke doelgroep omdat ze met een bepaald doel naar het buitenland moeten en omdat ze geen symptomen hebben vallen ze buiten het testbeleid in Nederland dat gericht is op symptomatische infecties. Het bedrijf wil deze groeiende groep mensen helpen met een goede en snelle PCR test.

De travel clinic opent woensdag 20 mei. Vanaf dan kunnen mensen op afspraak bij het bedrijf in Amsterdam terecht. De test wordt afgenomen door zorgprofessionals en het laboratorium zorgt ervoor dat dit met spoed wordt geanalyseerd. Aan het eind van de dag is de uitslag bekend en krijgen mensen de medische verklaring dezelfde avond nog in de mailbox. Ze kunnen dan snel op vakantie of op zakenreis.

Microbe&Lab, initiatiefnemer van Coronalab, is een door het RIVM gevalideerd laboratorium voor COVID-19 PCR diagnostiek. “We zitten vlakbij Schiphol en omdat verschillende sectoren zoals het toerisme binnenkort weer openen, willen Nederlanders die daar wonen of werken alvast die kant op”, vertelt de Boer. Verder zien we dat ook grote luchtvaartmaatschappijen snelle PCR testen willen aanbieden aan hun reizigers. Met dit initiatief wil het bedrijf laten zien dat reizigers snel getest kunnen worden alvorens ze naar het buitenland gaan.