Veelgestelde vragen

Algemeen

Mag Coronalab van het RIVM de coronatest doen?

Ja, wij zijn een door het RIVM gevalideerd laboratorium voor COVID-19 diagnostiek. Dit betekent dat we door het RIVM gecontroleerd zijn en we voldoen aan de gestelde criteria. Hier vind je ons certificaat voor bevoegdheid. Verder staan we ook vermeld in de richtlijn van het RIVM.

Hoe betrouwbaar zijn Coronalab testen?

Wij vinden het belangrijk dat onze testen niet alleen toegankelijk, maar ook zo betrouwbaar mogelijk zijn. Daarom bieden wij alleen goedgekeurde laboratoriumtesten aan die door deskundig personeel worden uitgevoerd. Ons laboratorium is ISO gecertificeerd. Dit betekent dat wij regelmatig gecontroleerd worden op kwaliteit en professionaliteit en deze controles altijd goed doorstaan.

PCR-techniek (gouden-standaard)
Dit is dezelfde techniek die ook het RIVM en GGD gebruiken. Ons laboratorium is ook een door het RIVM gevalideerd laboratorium zijn voor SARS-CoV-2 diagnostiek. De specificiteit van de PCR test is 99,8% en de sensitiviteit is 99,9%.

Serologische test
Met de serologische test meet je of je antistoffen hebt tegen het coronavirus. We gebruiken CE-IVD gecertificeerde testen en hebben deze intern en extern gevalideerd. Wij gebruiken twee ELISA testen met een sensitiviteit en specificiteit tussen de 96-100% voor onze doelgroep (zie hierboven ‘wanneer kan ik testen’). Deze komen overeen met de criteria die door experts  worden gesteld aan antistoffentesten voor deze toepassing.

Als de test ‘positief’ is doen wij nogmaals een onafhankelijke test om er zeker van te zijn dat je echt antistoffen hebt. Hierdoor kan de uitslag wat langer duren.

Wanneer word ik gebeld bij een positieve uitslag?

Als de uitslag positief is word je binnen 24 uur gebeld.

Is mijn uitslag anoniem?

Voor de PCR test hebben je persoonlijke gegevens nodig zoals je voor-en achternaam, e-mailadres, geboortedatum en telefoonnummer. Deze gebruiken we voor het maken en kunnen versturen van het PCR certificaat. Als je positief wordt getest willen we je ook kunnen bellen. Indien positief geven wij de positieve testuitslag door aan de GGD en het RIVM. Dit zijn wij verplicht in het kader van de wettelijke meldingsplicht van COVID-19. Voor meer informatie over gegevensverwerking verwijzen wij naar onze privacyverklaring.

Bij de Corona-Gehad test die je online bestelt is de uitslag is volledig anoniem. Wij weten niet wie we testen. Jij bent de enige met die code dus bewaar het codekaartje goed!

Worden mijn gegevens gedeeld met het RIVM?

Als je positief wordt getest op COVID-19 dan zijn wij wettelijk verplicht dit te melden bij de regionale GGD.

In tegenstelling tot een positieve PCR tes of sneltest zijn we bij de serologische test niet wettelijk verplicht om een positieve uitslag te melden bij de GGD en/of RIVM.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Gegevens voor testen in de kliniek

We verwerken uw gegevens conform de AVG en aanvullende relevante wet- en regelgeving.

Zo verwerken (bewaren) we uw persoonsgegeven conform de Tijdelijke Wet coronatoegangsbewijzen niet langer dan strikt noodzakelijk en/of toegestaan. In geval van negatieve uitslagen bewaren we persoonsgegevens niet langer dan vier (4) weken. In geval van een positieve uitslag worden uw persoonsgegevens één (1) jaar bewaard.

Serologische Thuistest
Om de test naar je op te kunnen sturen, hebben we je naam, adres en e-mailadres nodig. Wij gebruiken deze gegevens alleen om de anonieme test op te sturen. Deze gegevens worden niet gekoppeld aan de anonieme test. Je gegevens worden 6 weken na je bestelling verwijderd.

De gegevens staan op beveiligde servers die voldoen aan de eisen die aan ons gesteld worden in het kader van de AVG.

Ik heb mijn uitslag niet ontvangen, wat moet ik doen?

Uitslagen kunnen uiterlijk 24 uur duren voordat deze in jouw mail. Heb je dan nog niet een mail ontvangen dat de uitslag klaarstaat? Dan kan je ons mailen naar info@coronalab.eu.

Onze helpdesk is via de mail tot 21.30 uur beschikbaar.

Moet ik nuchter blijven voor een test?

Het gebruik van verschillende middelen kan zorgen voor een onduidelijke of onbetrouwbare uitslag. Wij adviseren u daarom één à twee uur van te voren niet te roken, eten of drinken. Ook het nuttigen van alcohol of het gebruik van mondwater kan de uitslag nadelig beïnvloeden.

Wat is het coronavirus?

Het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) veroorzaakt de ziekte COVID-19. De klachten lijken in het begin vaak op een verkoudheid. De ziekte kan een ernstige longontsteking veroorzaken, waar soms ook mensen aan overlijden.

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?

De meeste mensen ervaren een grieperig gevoel en hebben klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging, moeheid, koorts en/of benauwdheid. SARS-CoV-2 wijkt af van de bekende coronavirussen die bij mensen voorkomen. Ook komt vermindering van reuk en smaak vaak voor. Meer informatie kun je vinden op de site van het RIVM.

Waar kan ik het certificaat voor gebruiken?

Het ontvangen reiscertificaat is uitsluitend bedoeld om te reizen naar het buitenland, en niet geschikt voor andere doeleinden.

Coronalab.eu is momenteel niet aangesloten op de CoronaCheck-app. Het is derhalve dan ook niet mogelijk uw uitslag te koppelen aan deze app, of aan soortgelijke apps in het buitenland. Het is dus niet mogelijk om bijvoorbeeld (in het buitenland) naar evenementen of horeca te gaan met ons reiscertificaat.

Om te reizen naar het buitenland is ons reiscertificaat altijd geschikt – controleer wel altijd de eisen van het land van bestemming.

PCR test (incl. reiscertificaat)

Wanneer krijg ik de uitslag?

Je krijgt bij Coronalab altijd binnen 24 uur de uitslag. Wanneer de uitslag klaarstaat in onze beveiligde omgeving krijg je daarover van ons bericht. Is dit niet het geval? Check dan je spamfolder en neem anders contact op met ons via het emailadres info@coronalab.eu

Ontvang ik bij de uitslag een certificaat?

Ja.

Coronalab biedt een COVID-19 PCR certificaat voor reizigers. Dit is een persoonlijk certificaat en we vermelden de gegevens op het PCR certificaat die je ons bij je boeking hebt doorgeven alsmede de testmethode. Controleer deze dus goed voordat je boekt. Dit geldt ook voor de precieze eis qua PCR testmethode. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de juiste methode.

We adviseren het document altijd te printen en mee te nemen op reis. Meer informatie kun je terugvinden op onze reisadvies pagina. 

Welk tijdstip staat genoteerd op jullie certificaat?

Op het certificaat staat het tijdstip waarop het certificaat is gegenereerd.

Is jullie PCR certificaat overal geldig?

Er wordt vaak gevraagd naar de PCR certificaat van een lab dat is goedgekeurd. Wij zijn door het RIVM goedgekeurd voor de COVID-19 PCR testen en mogen deze testen uitvoeren.

Het kan zijn dat er aanvullende eisen worden gesteld. Zo heeft China bijvoorbeeld een selectie gemaakt van testlocaties. En sommige landen eisen een verschillende testmethode. De reiziger is zelf verantwoordelijk voor het controleren of de testmethode of andere gezondheidsverklaring nodig zijn voor het land van bestemming.

We raden je altijd goed aan om te kijken naar het reisadvies dat wordt gegeven door de Nederlandse overheid en de informatie van je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Verder adviseren we je ook goed te kijken naar de reisinformatie en stand van zaken van je reisbestemming. Zij zullen je op de hoogte brengen van specifieke eisen die mogelijk worden gesteld. Dit is je eigen verantwoordelijkheid en wij verstrekken geen reisadviezen.

Actuele informatie over de situatie per land vind je op de websites van de overheid, IATA en die van je reisorganisatie en/of luchtvaartmaatschappij. Ook geeft de ANWB veel informatie.

Hoe kan ik een afspraak maken?

Dat kan via ons reserveringssysteem. Maak een afspraak bij een testlocatie naar keuze.

Kan ik mijn afspraak annuleren?

Ja, dat kan tot maximaal 24 uur voor de testafspraak. Dit kan je zelf doen via de beveiligde omgeving. Een link naar de beveiligde omgeving vind je in de bevestigingsmail. Meer informatie over annuleren kunt u vinden in Artikel 7 van onze algemene voorwaarden.

Moet ik mijn paspoort of ID-kaart meenemen?
Als je een reiscertificaat wenst te ontvangen, dan vul je jouw paspoort- of ID-kaartnummer in bij het boeken. Neem dan ook je identificatiebewijs mee te nemen naar de afspraak. Wij gebruiken jouw paspoort/ID-nummer op de certificaten en deze reisdocumenten moeten we verifiëren. Vergeet deze dus niet mee te nemen.

Een rijbewijs is dus niet voldoende.

Hoe ontvang ik de uitslag?

Je ontvangt bericht dat de uitslag klaarstaat via e-mail op het e-mailadres dat is doorgegeven bij de boeking. Controleer ook de spamfolder als je de uitslag niet hebt ontvangen.

Coronalab belt alleen als de uitslag positief is.

Hoe lang is de uitslag geldig?

Landen hanteren verschillende eisen met betrekking tot de geldigheid van een PCR test. Meer informatie kun je vinden op onze reisadvies pagina.

Controleer te allen tijde de specifieke eis voor je bestemming. Zo voorkom je dat je met een verlopen verklaring aankomt. Je bent zelf verantwoordelijk om de inreisbeperkingen voor het land van bestemming te controleren met de lokale autoriteiten en de reisorganisatie. Dit geldt ook voor de testmethode die nodig is.

In welke taal is de uitslag?
Je ontvangt de uitslag in het Engels.
Op welke locaties kan er getest worden?
Inmiddels zijn er 21 locaties in Nederland waar je een test kunt afnemen. Bekijk het overzicht op onze testlocaties pagina.
Hoe wordt de PCR test afgenomen?

Wij nemen de test af middels een keel- en neusswab. Dit is conform de RIVM richtlijn.

We doen geen gorgel test. Voor sommige reizigers doen we aangepaste testmethodes als het land en de lokale autoriteiten daarom vragen.

 

Moeten kinderen getest worden?

Ja. Er zijn echter veel verschillen tussen landen met betrekking tot de leeftijd van PCR testen voor kinderen. We raden je aan om dit goed te controlen.

Onze artsen houden tijdens het testen rekening met je kind. We begrijpen dat het voor je kind spannend is. Bereid je kind er zo goed mogelijk op voor.

Wanneer word ik gebeld bij een positieve uitslag?

Als de uitslag positief is word je binnen 24 uur gebeld. 

Antigeen Sneltest

Wat is een Corona sneltest?

Een antigeen (snel) test is een methode waarbij materiaal getest wordt op de aanwezigheid van viruseiwitten. Voor het verrichten van de test is geen laborotorium nodig en de uitslag is na onze kwaliteitscontrole snel beschikbaar.

Voor wie is de antigeen sneltest bedoeld?

De antigeen sneltest is voor iedereen met klachten die wil weten of hij/zij op dit moment het coronavirus heeft.

Bij geen klachten en toch twijfel, omdat je bijvoorbeeld in contact bent geweest met een positief getest persoon raden wij je een PCR test aan.

Wat is het verschil met een PCR test?

De PCR test is de gouden standaard. De test is heel gevoelig (99,8% specificiteit en 99,9% sensitiviteit) en detecteert zowel hoge als lage concentraties van het virus in uw lichaam. De PCR test kan echter alleen in een laboratorium worden uitgevoerd en geanalyseerd. 

Voor de sneltest is geen laboratorium nodig en de uitslag volgt binnen 2 uur. Studies laten wel zien dat de sneltest lagere concentraties van het virus minder goed oppikt dan de PCR test, dit is de reden waarom het RIVM antigeentesten alleen voor mensen met klachten heeft gevalideerd. 

Hoe wordt de test afgenomen?

De sneltest wordt afgenomen via een nasofaryngeale swab. Getraind personeel neemt de swab bij je af. Het is belangrijk dat dit op de juiste manier wordt afgenomen om een betrouwbaar resultaat te kunnen genereren.

Moet ik op locatie wachten op de uitslag?

Nee. Voor jouw en onze veiligheid mag je na de afname direct weer naar huis. De uitslag van de sneltest kun je binnen twee uur opvragen. Wanneer deze klaarstaat krijg je bericht van ons. In het geval van een positieve uitslag word je hiernaast ook gebeld over de uitslag.

Wat kost de test?

De test kost via de boekingstool € 39 euro inclusief BTW. 

Waar kan ik een sneltest (laten) afnemen?

Op al onze 20 klinieken in Nederland kan je van onze sneltest laten afnemen. Bekijk het overzicht van onze testlocaties hier. Via onze online boekingstool kan je gemakkelijk direct een test plannen.

Wanneer krijg ik de uitslag van de sneltest?

De uitslag is binnen 2 uur beschikbaar. Dit komt door onze interne kwaliteitscontrole. De uitslag wordt bij ons altijd door een arts gecontroleerd. Door via een beveiligde omgeving te werken, zijn onze diensten volledig in lijn met de AVG wetgeving.

Er worden ter plekke en ook mondeling geen uitslagen gedeeld.

Kan een sneltest gebruikt worden voor reizen?

Dit hangt af van het land waar je naartoe reist. Sommige landen staan het toe om met een negatief sneltestbewijs binnen te reizen.

Je bent zelf verantwoordelijk voor de juiste keuze voor een test. Een PCR test is altijd toegestaan om mee te reizen.

Serologische test in de kliniek

Waarom zou ik een serologische test doen?

Aan de hand van een serologische test kan je zien of antistoffen tegen het coronavirus hebt. Deze informatie kan meer rust en zekerheid geven. 
Het is echter niet mogelijk de uitslag van de test als herstelbewijs te gebruiken.

Wanneer krijg ik de uitslag?

De uitslag van een serologische test die is afgenomen in onze kliniek ontvang je binnen 24 uur na afname.

Hoe kan ik een afspraak maken?

Dat kan via onze boekingstool. Maak een afspraak bij een testlocatie naar keuze.

Kan ik mijn afspraak annuleren?

Ja, dat kan tot maximaal 24 uur voor uw testafspraak. Dit kan je zelf doen via de beveiligde omgeving in de bevestigingsmail. Meer informatie over annuleren vind je in Artikel 7 van onze algemene voorwaarden.

Op welke locaties kan er getest worden?

Inmiddels zijn er 20 locaties in Nederland waar je een test kunt afnemen. Bekijk het overzicht op onze testlocaties pagina. 

Hoe wordt de serologische test afgenomen?

We gebruiken een bloedtest om aan te tonen of je Corona hebt gehad. Hiervoor worden er een paar druppels bloed afgenomen door onze arts/verpleegkundige. 

In het laboratorium onderzoeken we of je IgG antistoffen hebt aangemaakt tegen SARS-CoV-2. Zo kunnen we zien of je het virus al hebt gehad. 

Ben ik immuun als mijn serologische test positief is?

Vooralsnog is het niet 100% duidelijk of mensen die SARS-CoV-2 hebben gehad ook immuun zijn. We adviseren mensen dan ook gewoon om zich te houden aan te geldende maatregelen van het RIVM.

Geeft deze serologie test ook zicht op werking van mijn vaccinatie?

De vaccinatie kan impact hebben op het niveau level van antistoffen in je lichaam. Echter in het geval van enkele vaccins kan je wel beschermd zijn maar hoeft dit niet worden opgepakt door deze antistoftest.

Coronalab Zakelijk

Moet mijn medewerker op locatie betalen?
Nee, dit hoeft niet. Je krijgt van Coronalab.eu na de bestelling en ondertekening van de overeenkomst een serie unieke boekingscodes toegestuurd. Een medewerker die bij het inplannen van de afspraak de boekingscode heeft ingevoerd, hoeft in de kliniek niet te betalen.
Wat kost een boekingscode?
De kosten van boekingscodes zijn afhankelijk van de gekozen test. Het aankopen van boekingscodes is voordeliger dan het afnemen van losse testen.Je kan hier contact met ons opnemen voor het aanvragen van boekingscodes.
Kan ik ook zonder boekingscode een testafspraak maken?

Ja, iedereen kan online een test boeken “via particulier”. Ook kunnen bedrijven hier medewerkers aanmelden voor een PCR test en online afrekenen.

Hoe maak ik een afspraak met een boekingscode?

De testprocedure voor boekingscodes:

  1. De medewerker maakt een afspraak via onze boekingstool.
  2. De medewerker vult de boekingscode in en klikt op ‘Gebruik’.Deze begint bijvoorbeeld met ABCD- gevolgd door een unieke code van 9 karakters.
  3. De medewerker kiest een tijd in de online agenda.
  4. De medewerker bevestigt de afspraak en ontvangt een bevestigingsmail met de tijd en locatie.
  5. De medewerker komt op de afgesproken tijd naar de testlocatie en volg de instructies in de bevestigingsmail en op de testlocatie.
  6. Wanneer de uitslag van de test klaarstaat krijg je van ons bericht.
Wie testen we wel en niet?

Coronalab biedt snelle testprocedures aan voor werkgevers. Coronalab is de eerste partij die PCR Screening op locatie aanbood voor bedrijven. Het doel van snel testen is om mensen meer zekerheid te geven en corona positieven sneller te isoleren en daardoor bedrijven open te houden. Wij testen zowel mensen mét als zonder symptomen. Indien de test negatief is kunnen de mensen weer aan het werk. 
Daarnaast bieden we een back to work protocol aan voor positief geteste mensen.

 

Wie voert de coronatest uit?

Bij de Coronalab.eu locaties werken we met zorgprofessionals zoals artsen en verpleegkundigen. Daarbij worden we ondersteund door getraind personeel. Alle uitslagen worden geconfirmeerd door speciaal opgeleid personeel. 

Hoe wordt de test afgenomen?
Voor de PCR test nemen wij een keel-en neusswab af. Voor de Sneltest gebruiken wij een neusswab. Dit is conform de richtlijn van het RIVM.

Voor reizigers doen we aangepaste testmethodes als het land en de lokale autoriteiten daarom vragen. We vragen reizigers dat ze zelf goed naar de testmethode voor hun bestemming kijken. Dit kan per land verschillen.

Hoe laat krijg ik de uitslag?

Alle testuitslagen bij Coronalab krijg je binnen 24 uur. In veel gevallen staat de uitslag al wat eerder klaar. Je krijg van ons bericht wanneer dit zo is. Op drukke dagen kan het voorkomen dat de testuitslag iets vertraagd is. Dit zullen wij dan op de website aangeven.

Ook alle sneltesten worden door een arts gecontroleerd. Daarom volgt de uitslag twee uur na de test.

Heb je geen bericht ontvangen dat de testuitslag klaar staat? Check dan ook je spambox. Als de uitslag daar niet in staat, mail dan naar info@coronalab.eu. Onze helpdesk staat ook in de avonduren tot 21.30 klaar om u te helpen.

AVG en kwaliteitswaarborging

Positieve PCR uitslagen worden door onze arts aan de persoon doorgegeven. Daarna melden we deze conform de wettelijke meldingsplicht op COVID-19 met de lokale GGD en het RIVM. 

Persoonsgegevens worden binnen 14 dagen verwijderd. Zie meer informatie in onze privacyverklaring onderaan de website.

Is Coronalab.eu een door het RIVM gecertificeerd lab voor COVID-19 testen?
Ja. Coronalab.eu is een door het RIVM gevalideerd laboratorium voor het verrichten van COVID-19 RT-PCR testen. Onze verklaring van prestatie vind je hier. Dit betekent dat onze PCR test een aantal validatiestappen met succes heeft doorlopen en voldoet aan de kwaliteitscriteria die door het RIVM worden gesteld.
Zijn de COVID-19 testen betrouwbaar en van goede kwaliteit?

Ja. Alle coronatesten die wij gebruiken hebben een CE-IVD markering. Daarbij worden de testen afgenomen door zorgprofessionals en is er altijd een arts beschikbaar voor medisch inhoudelijke zaken. Coronalab.eu heeft tevens een arts-microbioloog in dienst die geconsulteerd kan worden. Voor onze PCR testen zijn we door het RIVM goedgekeurd en zijn een van de gevalideerde labs. https://lci.rivm.nl/covid-19/bijlage/aanvullend 

Mijn werknemer is positief getest op corona. Wat nu?

Als Coronalab.eu een medewerker positief test op COVID-19 dan geeft onze arts dit door aan de lokale GGD en geanonimiseerd aan het RIVM.

Het kan ook zijn dat de bedrijfsarts of medische dienst de positieve test doorgeeft. Dit is echter duidelijk in de samenwerkingsovereenkomst vastgelegd.

Is er door contacten van een werknemer kans op besmetting op de werkplek? Dan treedt een protocol van de GGD in werking. Dat protocol bepaalt welke maatregelen worden genomen. In overleg kan Coronalab ondersteunen bij eventuele screening van medewerkers die in contact zijn geweest met de besmette persoon. Neem hiervoor contact met ons op.

Wanneer wordt mijn medewerker gebeld bij een positieve test?

Als de uitslag positief is wordt de medewerker ook altijd binnen 24 uur gebeld door onze arts. De uitslag is dan al wel bekendgemaakt via e-mail. 

Mag ik mijn medewerker laten testen op het coronavirus?

De werkgever kan een COVID-19 PCR test faciliteren maar er is geen verplichting voor de medewerker. Medewerkers kunnen bij ons zelf een afspraak maken en krijgen ook alleen zelf de uitslag. Indien er op locatie door onze arts wordt getest is dit ook het geval. Als de bedrijfsarts op locatie de test faciliteert verstrekken wij de bedrijfsarts de uitslagen. De bedrijfsarts deelt de uitslag alleen met de werknemer en zal maatregelen nemen ten aanzien van mogelijke positieve gevallen.

In geen van de gevallen hoeft de medewerker de uitslag te delen. Indien iemand een positieve Covid 19 testuitslag heeft zijn wij bij wet verplicht deze te melden bij de regionale GGD voor bron- en contactonderzoek en wekelijks geanonimiseerd bij het RIVM.

Wat kan ik als werkgever doen voor medewerkers?

Het RIVM heeft instructies gegeven hoe met contacten op het werk en met klanten om te gaan. Er wordt verwacht dat je deze instructies volgt. Je kan medewerkers hierop aanspreken.

Je kan daarnaast gebruik maken van preventieve screening van Coronalab.eu of mensen laten testen op antistoffen door middel van serologie. Dit kan mensen en de organisatie rust geven. Neem vrijblijvend contact met ons op