Veelgestelde vragen

Algemeen

Mag Coronalab van het RIVM de coronatest doen?

Ja, wij zijn een door het RIVM gevalideerd laboratorium voor COVID-19 diagnostiek. Dit betekent dat we door het RIVM gecontroleerd zijn en we voldoen aan de gestelde criteria. Hier vind je ons certificaat voor bevoegdheid. Verder staan we ook vermeld in de richtlijn van het RIVM.

Hoe betrouwbaar zijn Coronalab testen?

Wij vinden het belangrijk dat onze testen niet alleen toegankelijk, maar ook zo betrouwbaar mogelijk zijn. Daarom bieden wij alleen goedgekeurde laboratoriumtesten aan die door deskundig personeel worden uitgevoerd. Ons laboratorium is ISO gecertificeerd. Dit betekent dat wij regelmatig gecontroleerd worden op kwaliteit en professionaliteit en deze controles altijd goed doorstaan.

PCR-techniek (gouden-standaard)
Dit is dezelfde techniek die ook het RIVM en GGD gebruiken. Ons laboratorium is ook een door het RIVM gevalideerd laboratorium zijn voor SARS-CoV-2 diagnostiek. De specificiteit van de PCR test is 99,8% en de sensitiviteit is 99,9%.

Serologische test
Met de serologische test meet je of je antistoffen hebt tegen het coronavirus. We gebruiken CE-IVD gecertificeerde testen en hebben deze intern en extern gevalideerd. Wij gebruiken twee ELISA testen met een sensitiviteit en specificiteit tussen de 96-100% voor onze doelgroep (zie hierboven ‘wanneer kan ik testen’). Deze komen overeen met de criteria die door experts  worden gesteld aan antistoffentesten voor deze toepassing.

Als de test ‘positief’ is doen wij nogmaals een onafhankelijke test om er zeker van te zijn dat je echt antistoffen hebt. Hierdoor kan de uitslag wat langer duren.

Wanneer word ik gebeld bij een positieve uitslag?

Als de uitslag positief is word je binnen 24 uur gebeld.

Is mijn uitslag anoniem?

Voor de PCR test hebben je persoonlijke gegevens nodig zoals je voor-en achternaam, e-mailadres, geboortedatum en telefoonnummer. Deze gebruiken we voor het maken en kunnen versturen van het PCR certificaat. Als je positief wordt getest willen we je ook kunnen bellen. Wij handelen conform de AVG en uitslagen worden via e-mail verstuurd. Indien positief geven wij de positieve testuitslag door aan de GGD en het RIVM. Dit zijn wij verplicht in het kader van de wettelijke meldingsplicht van COVID-19. Voor meer informatie over gegevensverwerking verwijzen wij naar onze privacyverklaring.

Bij de Corona-Gehad test die je online bestelt is de uitslag is volledig anoniem. Wij weten niet wie we testen. Jij bent de enige met die code dus bewaar het codekaartje goed!

Worden mijn gegevens gedeeld met het RIVM?

Als je positief wordt getest op COVID-19 dan zijn wij wettelijk verplicht dit te melden bij de regionale GGD.

In tegenstelling tot een positieve PCR tes of sneltest zijn we bij de serologische test niet wettelijk verplicht om een positieve uitslag te melden bij de GGD en/of RIVM.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Gegevens voor testen in de kliniek
Alle persoonsgegevens die worden opgeslagen om de test te kunnen analyseren en de test te kunnen uitvoeren worden conform AVG na twee weken verwijderd.

Serologische Thuistest
Om de test naar je op te kunnen sturen, hebben we je naam, adres en e-mailadres nodig. Wij gebruiken deze gegevens alleen om de anonieme test op te sturen. Deze gegevens worden niet gekoppeld aan de anonieme test. Je gegevens worden 6 weken na je bestelling verwijderd.

De gegevens staan op beveiligde servers die voldoen aan de eisen die aan ons gesteld worden in het kader van de AVG.

Ik heb mijn uitslag niet ontvangen, wat moet ik doen?

Uitslagen komen dezelfde dag uiterlijk om 23.00 uur. Heb je dan de uitslag nog niet ontvangen en zit het niet in de ongewenste mailbox dan kan je ons mailen naar info@coronalab.eu.

Onze helpdesk is via de mail tot 23.59 uur beschikbaar.

Moet ik nuchter blijven voor een test?

Het gebruik van verschillende middelen kan zorgen voor een onduidelijke of onbetrouwbare uitslag. Wij adviseren u daarom één à twee uur van te voren niet te roken, eten of drinken. Ook het nuttigen van alcohol of het gebruik van mondwater kan de uitslag nadelig beïnvloeden.

Wat is het coronavirus?

Het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) veroorzaakt de ziekte COVID-19. De klachten lijken in het begin vaak op een verkoudheid. De ziekte kan een ernstige longontsteking veroorzaken, waar soms ook mensen aan overlijden.

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?

De meeste mensen ervaren een grieperig gevoel en hebben klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging, moeheid, koorts en/of benauwdheid. SARS-CoV-2 wijkt af van de bekende coronavirussen die bij mensen voorkomen. Ook komt vermindering van reuk en smaak vaak voor. Meer informatie kun je vinden op de site van het RIVM.

PCR test (incl. reiscertificaat)

Wanneer krijg ik de uitslag?
Je krijgt bij Coronalab altijd dezelfde dag uitslag. De uitslag van de PCR test ontvang je voor 23.00 uur per e-mail. Is dit niet het geval? Check dan je spamfolder en neem anders contact op met ons via het emailadres info@coronalab.eu
Ontvang ik bij de uitslag een certificaat?

Ja.

Coronalab biedt een COVID-19 PCR certificaat voor reizigers. Dit is een persoonlijk certificaat en we vermelden de gegevens op het PCR certificaat die je ons bij je boeking hebt doorgeven alsmede de testmethode. Controleer deze dus goed voordat je boekt. Dit geldt ook voor de precieze eis qua PCR testmethode. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de juiste methode.

We adviseren het document altijd te printen en mee te nemen op reis. Meer informatie kun je terugvinden op onze reisadvies pagina. 

Welk tijdstip staat genoteerd op jullie certificaat?

Op het certificaat staat het tijdstip waarop het certificaat is gegenereerd.

Is jullie PCR certificaat overal geldig?

Er wordt vaak gevraagd naar de PCR certificaat van een lab dat is goedgekeurd. Wij zijn door het RIVM goedgekeurd voor de COVID-19 PCR testen en mogen deze testen uitvoeren.

Het kan zijn dat er aanvullende eisen worden gesteld. Zo heeft China bijvoorbeeld een selectie gemaakt van testlocaties. En sommige landen eisen een verschillende testmethode. De reiziger is zelf verantwoordelijk voor het controleren of de testmethode of andere gezondheidsverklaring nodig zijn voor het land van bestemming.

We raden je altijd goed aan om te kijken naar het reisadvies dat wordt gegeven door de Nederlandse overheid en de informatie van je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Verder adviseren we je ook goed te kijken naar de reisinformatie en stand van zaken van je reisbestemming. Zij zullen je op de hoogte brengen van specifieke eisen die mogelijk worden gesteld. Dit is je eigen verantwoordelijkheid en wij verstrekken geen reisadviezen.

Actuele informatie over de situatie per land vind je op de websites van de overheid, IATA en die van je reisorganisatie en/of luchtvaartmaatschappij. Ook geeft de ANWB veel informatie.

Hoe kan ik een afspraak maken?

Dat kan via ons reserveringssysteem. Maak een afspraak bij een testlocatie naar keuze. 

Kan ik mijn afspraak annuleren?
Ja, dat kan tot maximaal 24 uur voor de testafspraak. Dit kan je zelf doen via de beveiligde omgeving. Een link naar de beveiligde omgeving vind je in de bevestigingsmail. Meer informatie over annuleren kunt u vinden in Artikel 7 van onze algemene voorwaarden.
Moet ik mijn paspoort of ID-kaart meenemen?
Als je een reiscertificaat wenst te ontvangen, dan vul je jouw paspoort- of ID-kaartnummer in bij het boeken. Neem dan ook je identificatiebewijs mee te nemen naar de afspraak. Wij gebruiken jouw paspoort/ID-nummer op de certificaten en deze reisdocumenten moeten we verifiëren. Vergeet deze dus niet mee te nemen.

Een rijbewijs is dus niet voldoende.

Hoe ontvang ik de uitslag?

Je ontvangt de uitslag via e-mail op het e-mailadres dat is doorgegeven bij de boeking. Controleer ook de spamfolder als je de uitslag niet hebt ontvangen.

Coronalab belt alleen als de uitslag positief is. 

Hoe lang is de uitslag geldig?

Landen hanteren verschillende eisen met betrekking tot de geldigheid van een PCR test. Meer informatie kun je vinden op onze reisadvies pagina.

Controleer te allen tijde de specifieke eis voor je bestemming. Zo voorkom je dat je met een verlopen verklaring aankomt. Je bent zelf verantwoordelijk om de inreisbeperkingen voor het land van bestemming te controleren met de lokale autoriteiten en de reisorganisatie. Dit geldt ook voor de testmethode die nodig is.

In welke taal is de uitslag?
Je ontvangt de uitslag in het Engels.
Op welke locaties kan er getest worden?
Inmiddels zijn er 21 locaties in Nederland waar je een test kunt afnemen. Bekijk het overzicht op onze testlocaties pagina.
Hoe wordt de PCR test afgenomen?

Wij nemen de test af middels een keel- en neusswab. Dit is conform de RIVM richtlijn.

We doen geen gorgel test. Voor sommige reizigers doen we aangepaste testmethodes als het land en de lokale autoriteiten daarom vragen.

 

Moeten kinderen getest worden?

Ja. Er zijn echter veel verschillen tussen landen met betrekking tot de leeftijd van PCR testen voor kinderen. We raden je aan om dit goed te controlen.

Onze artsen houden tijdens het testen rekening met je kind. We begrijpen dat het voor je kind spannend is. Bereid je kind er zo goed mogelijk op voor.

Wanneer word ik gebeld bij een positieve uitslag?

Als de uitslag positief is word je binnen 24 uur gebeld. 

Antigeen Sneltest

Wat is een Corona sneltest?

Een antigeen (snel) test is een methode waarbij materiaal getest wordt op de aanwezigheid van viruseiwitten. Voor het verrichten van de test is geen laborotorium nodig en de uitslag is na onze kwaliteitscontrole snel beschikbaar.

Voor wie is de antigeen sneltest bedoeld?

De antigeen sneltest is voor iedereen met klachten die wil weten of hij/zij op dit moment het coronavirus heeft.

Bij geen klachten en toch twijfel, omdat je bijvoorbeeld in contact bent geweest met een positief getest persoon raden wij je een PCR test aan.

Wat is het verschil met een PCR test?

De PCR test is de gouden standaard. De test is heel gevoelig (99,8% specificiteit en 99,9% sensitiviteit) en detecteert zowel hoge als lage concentraties van het virus in uw lichaam. De PCR test kan echter alleen in een laboratorium worden uitgevoerd en geanalyseerd. 

Voor de sneltest is geen laboratorium nodig en de uitslag volgt binnen 2 uur. Studies laten wel zien dat de sneltest lagere concentraties van het virus minder goed oppikt dan de PCR test, dit is de reden waarom het RIVM antigeentesten alleen voor mensen met klachten heeft gevalideerd. 

Hoe wordt de test afgenomen?

De sneltest wordt afgenomen via een nasofaryngeale swab. Getraind personeel neemt de swab bij je af. Het is belangrijk dat dit op de juiste manier wordt afgenomen om een betrouwbaar resultaat te kunnen genereren.

Moet ik op locatie wachten op de uitslag?

Nee. Voor jouw en onze veiligheid mag je na de afname direct weer naar huis. De uitslag van de sneltest volgt via  e-mail binnen twee uur. In het geval van een positieve uitslag word je hiernaast ook gebeld over de uitslag.

Wat kost de test?

De sneltest kost via de boekingstool € 49 euro inclusief BTW. 

Waar kan ik een sneltest (laten) afnemen?

Op al onze 20 klinieken in Nederland kan je van onze sneltest laten afnemen. Bekijk het overzicht van onze testlocaties hier. Via onze online boekingstool kan je gemakkelijk direct een test plannen.

Wanneer krijg ik de uitslag van de sneltest?

De uitslag is binnen 2 uur beschikbaar. Dit komt door onze interne kwaliteitscontrole en het versturen van de uitslag via de beveiligde omgeving. De uitslag wordt bij ons altijd door een arts gecontroleerd. Door via een beveiligde omgeving te werken, zijn onze diensten volledig in lijn met de AVG wetgeving.

Er worden ter plekke en ook mondeling geen uitslagen gedeeld.

Kan een sneltest gebruikt worden voor reizen?

Dit hangt af van het land waar je naartoe reist. Sommige landen staan het toe om met een negatief sneltestbewijs binnen te reizen.

Je bent zelf verantwoordelijk voor de juiste keuze voor een test. Een PCR test is altijd toegestaan om mee te reizen.

Serologische test in de kliniek

Waarom zou ik een serologische test doen?

Aan de hand van een serologische test kan je zien of je het coronavirus hebt gehad. Deze informatie kan meer rust en zekerheid geven. 

Wanneer krijg ik de uitslag?

De uitslag van een serologische test die is afgenomen in onze kliniek ontvang je nog dezelfde dag. Meestal rond 22:00 uur, maar dit kan ook eerder zijn. 

Hoe kan ik een afspraak maken?

Dat kan via onze boekingstool. Maak een afspraak bij een testlocatie naar keuze. 

Kan ik mijn afspraak annuleren?

Ja, dat kan tot maximaal 24 uur voor uw testafspraak. Dit kan je zelf doen via de beveiligde omgeving in de bevestigingsmail. Meer informatie over annuleren vind je in Artikel 7 van onze algemene voorwaarden.

Op welke locaties kan er getest worden?

Inmiddels zijn er 20 locaties in Nederland waar je een test kunt afnemen. Bekijk het overzicht op onze testlocaties pagina. 

Hoe wordt de serologische test afgenomen?

We gebruiken een bloedtest om aan te tonen of je Corona hebt gehad. Hiervoor worden er een paar druppels bloed afgenomen door onze arts/verpleegkundige. 

In het laboratorium onderzoeken we of je IgG antistoffen hebt aangemaakt tegen SARS-CoV-2. Zo kunnen we zien of je het virus al hebt gehad. 

Ben ik immuun als mijn serologische test positief is?

Vooralsnog is het niet 100% duidelijk of mensen die SARS-CoV-2 hebben gehad ook immuun zijn. We adviseren mensen dan ook gewoon om zich te houden aan te geldende maatregelen van het RIVM.

Geeft deze serologie test ook zicht op werking van mijn vaccinatie?

De vaccinatie kan impact hebben op het niveau level van antistoffen in je lichaam. Echter in het geval van enkele vaccins kan je wel beschermd zijn maar hoeft dit niet worden opgepakt door deze antistoftest.

Serologie test voor thuis

Welke testen kan ik voor thuis bestellen?

De bloedtest of serologische test die bepaalt of je Corona hebt gehad kun je voor thuis bestellen. De test vind je hier.

PCR testen worden afgenomen door zorgprofessionals en zijn niet geschikt voor thuis gebruik.

Waarom zou ik een test voor thuis kopen?

Je kunt voor de seroligsche test ook terecht in onze kliniek, maar het kan wellicht makkelijker en veiliger zijn om thuis het materiaal af te nemen. Je krijgt dan onze zelfafnameset opgestuurd zodat je thuis de afname kunt doen. De set stuur je naar ons terug. Je hoeft deze alleen op de post te doen.

De daadwerkelijke test en analyse vinden plaats in het laboratorium. dat maakt onze test geen thuistest. Testen die thuis de uitslag geven zijn vooralsnog onbetrouwbaar en verboden.

Ons laboratorium is ISO gecertificeerd en deskundige medewerkers voeren de test uit. De arts-microbioloog controleert de uitslag en deelt die met jou via een beveiligde portal.

Wanneer wordt mijn bestelling verzonden?

Als je jouw bestelling voor 22:30 hebt geplaatst, dan wordt jouw pakket dezelfde dag nog verzonden. Je krijgt bij de bestelling een track&trace code waarmee je het pakketje precies kunt volgen.

Volgens onze partner DHL is het erg druk. Het kan dus zijn dat het iets langer duurt voordat je de test in huis hebt. We proberen alles zo spoedig mogelijk te versturen. Mochten er vragen zijn neem dan contact met ons op.

Kan ik de test retourneren?

Als de producten niet aan jouw verwachtingen voldoen, kun je ze binnen 7 werkdagen, mits ongebruikt en in originele verpakking, retourneren. Alle retour zendingen dienen vooraf schriftelijk aan ons kenbaar gemaakt te worden. Dit mag via e-mail. Je dient jouw volledige naam en factuurnummer te vermelden. Let op: het rekeningnummer dat je opgeeft voor de terugbetaling dient gelijk te zijn aan het rekeningnummer waarvan je de betaling aan Coronalab.eu hebt gedaan. Dit om eventuele fraude met terugbetalingen te voorkomen.

Stappen retourzending:

 1. Stuur een mail naar info@coronalab.eu en vermeld daarbij wat je wil retour zenden en jouw ordernummer.
 2. Je ontvangt via de mail een retourformulier.
 3. Vul het retourformulier in, print het uit en stuur het mee met de retourzending.
 4. Let op! Je bent zelf verantwoordelijk, dat het artikel intact, ongebruikt en in originele verpakking aankomt.

Bekijk onze algemene voorwaarden voor meer informatie. 

Wanneer krijg ik de uitslag?

We streven ernaar om iedereen binnen 2 werkdagen na ontvangst op ons laboratorium een uitslag te geven, maar we zijn onder andere afhankelijk van de snelheid van PostNL. 

Zodra je test is ontvangen op ons laboratorium is de voortgang te volgen op onze website met je unieke code. Bewaar die dus goed!

Ben ik immuun als mijn serologische test positief is?

Vooralsnog is het niet 100% duidelijk of mensen die SARS-CoV-2 hebben gehad ook immuun zijn. We adviseren mensen dan ook gewoon om zich te houden aan te geldende maatregelen van het RIVM.

Coronalab Zakelijk

Moet mijn medewerker op locatie betalen?
Nee, dit hoeft niet. Je krijgt van Coronalab.eu na de bestelling en ondertekening van de overeenkomst een serie unieke boekingscodes toegestuurd. Een medewerker die bij het inplannen van de afspraak de boekingscode heeft ingevoerd, hoeft in de kliniek niet te betalen.
Wat kost een boekingscode?
De kosten van boekingscodes zijn afhankelijk van de gekozen test. Het aankopen van boekingscodes is voordeliger dan het afnemen van losse testen.Je kan hier contact met ons opnemen voor het aanvragen van boekingscodes.
Kan ik ook zonder boekingscode een testafspraak maken?

Ja, iedereen kan online een test boeken "via particulier". Ook kunnen bedrijven hier medewerkers aanmelden voor een PCR test en online afrekenen.

Hoe maak ik een afspraak met een boekingscode?
De testprocedure voor boekingscodes:

 1. De medewerker maakt een afspraak via onze boekingstool.
 2. De medewerker vult de boekingscode in en klikt op 'Gebruik'.Deze begint bijvoorbeeld met ABCD- gevolgd door een unieke code van 9 karakters.
 3. De medewerker kiest een tijd in de online agenda.
 4. De medewerker bevestigt de afspraak en ontvangt een bevestigingsmail met de tijd en locatie.
 5. De medewerker komt op de afgesproken tijd naar de testlocatie en volg de instructies in de bevestigingsmail en op de testlocatie.
 6. De uitslag van de test volgt op het doorgegeven e-mailadres van de medewerker.
Wie testen we wel en niet?

Coronalab biedt snelle testprocedures aan voor werkgevers. Coronalab is de eerste partij die PCR Screening op locatie aanbood voor bedrijven. Het doel van snel testen is om mensen meer zekerheid te geven en corona positieven sneller te isoleren en daardoor bedrijven open te houden. Wij testen zowel mensen mét als zonder symptomen. Indien de test negatief is kunnen de mensen weer aan het werk. 
Daarnaast bieden we een back to work protocol aan voor positief geteste mensen.

 

Wie voert de coronatest uit?

Bij de Coronalab.eu locaties werken we met zorgprofessionals zoals artsen en verpleegkundigen. Daarbij worden we ondersteund door getraind personeel. Alle uitslagen worden geconfirmeerd door speciaal opgeleid personeel. 

Hoe wordt de test afgenomen?
Voor de PCR test nemen wij een keel-en neusswab af. Voor de Sneltest gebruiken wij een neusswab. Dit is conform de richtlijn van het RIVM.

Voor reizigers doen we aangepaste testmethodes als het land en de lokale autoriteiten daarom vragen. We vragen reizigers dat ze zelf goed naar de testmethode voor hun bestemming kijken. Dit kan per land verschillen.

Hoe laat krijg ik de uitslag?
Alle testuitslagen bij Coronalab krijg je dezelfde dag. De uitslag van de PCR-test wordt dezelfde avond rond 23.00 uur via  e-mail gestuurd. In veel gevallen ontvang je de uitslag al wat eerder. Op drukke dagen kan het voorkomen dat de testuitslag iets vertraagd is. Dit zullen wij dan op de website aangeven.

Ook alle sneltesten worden door een arts gecontroleerd. Daarom volgt de uitslag twee uur na de test. Je ontvangt deze uitslag ook per e-mail.

Heb je de uitslag niet ontvangen? Check dan ook je spambox. Als de uitslag daar niet in staat, mail dan naar info@coronalab.eu. Onze helpdesk staat ook in de avonduren klaar om u te helpen.

AVG en kwaliteitswaarborging

Positieve PCR uitslagen worden door onze arts aan de persoon doorgegeven. Daarna melden we deze conform de wettelijke meldingsplicht op COVID-19 met de lokale GGD en het RIVM. 

Persoonsgegevens worden binnen 14 dagen verwijderd. Zie meer informatie in onze privacyverklaring onderaan de website.

Is Coronalab.eu een door het RIVM gecertificeerd lab voor COVID-19 testen?
Ja. Coronalab.eu is een door het RIVM gevalideerd laboratorium voor het verrichten van COVID-19 RT-PCR testen. Onze verklaring van prestatie vind je hier. Dit betekent dat onze PCR test een aantal validatiestappen met succes heeft doorlopen en voldoet aan de kwaliteitscriteria die door het RIVM worden gesteld.
Zijn de COVID-19 testen betrouwbaar en van goede kwaliteit?

Ja. Alle coronatesten die wij gebruiken hebben een CE-IVD markering. Daarbij worden de testen afgenomen door zorgprofessionals en is er altijd een arts beschikbaar voor medisch inhoudelijke zaken. Coronalab.eu heeft tevens een arts-microbioloog in dienst die geconsulteerd kan worden. Voor onze PCR testen zijn we door het RIVM goedgekeurd en zijn een van de gevalideerde labs. https://lci.rivm.nl/covid-19/bijlage/aanvullend 

Mijn werknemer is positief getest op corona. Wat nu?

Als Coronalab.eu een medewerker positief test op COVID-19 dan geeft onze arts dit door aan de lokale GGD en geanonimiseerd aan het RIVM.

Het kan ook zijn dat de bedrijfsarts of medische dienst de positieve test doorgeeft. Dit is echter duidelijk in de samenwerkingsovereenkomst vastgelegd.

Is er door contacten van een werknemer kans op besmetting op de werkplek? Dan treedt een protocol van de GGD in werking. Dat protocol bepaalt welke maatregelen worden genomen. In overleg kan Coronalab ondersteunen bij eventuele screening van medewerkers die in contact zijn geweest met de besmette persoon. Neem hiervoor contact met ons op.

Wanneer wordt mijn medewerker gebeld bij een positieve test?

Als de uitslag positief is wordt de medewerker ook altijd binnen 24 uur gebeld door onze arts. De uitslag is dan al wel bekendgemaakt via e-mail. 

Mag ik mijn medewerker laten testen op het coronavirus?

De werkgever kan een COVID-19 PCR test faciliteren maar er is geen verplichting voor de medewerker. Medewerkers kunnen bij ons zelf een afspraak maken en krijgen ook alleen zelf de uitslag. Indien er op locatie door onze arts wordt getest is dit ook het geval. Als de bedrijfsarts op locatie de test faciliteert verstrekken wij de bedrijfsarts de uitslagen. De bedrijfsarts deelt de uitslag alleen met de werknemer en zal maatregelen nemen ten aanzien van mogelijke positieve gevallen.

In geen van de gevallen hoeft de medewerker de uitslag te delen. Indien iemand een positieve Covid 19 testuitslag heeft zijn wij bij wet verplicht deze te melden bij de regionale GGD voor bron- en contactonderzoek en wekelijks geanonimiseerd bij het RIVM.

Wat kan ik als werkgever doen voor medewerkers?

Het RIVM heeft instructies gegeven hoe met contacten op het werk en met klanten om te gaan. Er wordt verwacht dat je deze instructies volgt. Je kan medewerkers hierop aanspreken.

Je kan daarnaast gebruik maken van preventieve screening van Coronalab.eu of mensen laten testen op antistoffen door middel van serologie. Dit kan mensen en de organisatie rust geven. Neem vrijblijvend contact met ons op

Coronalab en de CoronaCheck app

Wat is de Coronacheck-app?
De app is ontwikkeld om te kunnen tonen dat je onlangs negatief getest bent. Hierdoor kun je evenementen en activiteiten bijwonen in Nederland, of kun je aan de hand van een gratis coronatest binnen de EU reizen. In de app kun je een QR-code aanmaken die je kunt tonen bij het evenement of tijdens je reis. De QR-code om binnen de EU te reizen heet ook wel het EU DCC - EU Digitaal Corona Certificaat.

Maak via de Testen voor je Reis website gemakkelijk een afspraak bij de Coronalab.eu locatie naar keuze.

De testuitslagen van Coronalab.eu gepland via de Testen voor je Reis pagina zijn niet geschikt voor evenementen in Nederland.

Ik ga op reis, wat moet ik doen om op reis te kunnen binnen de EU?

In de meeste gevallen moet je getest zijn voor dat je kunt reizen, controleer via onze reisadvies pagina welke test je nodig hebt.

Via Testen voor je Reis maak je gemakkelijk bij Coronalab.eu een afspraak. Na het ontvangen van je uitslag upload je de uitslag in de CoronaCheck app, om zo een QR-code aan te maken die tijdens je reis gescand kan worden.

Let op: de afspraken die je via onze website inplant, zijn betaalde afspraken. De uitslagen van deze afspraken kun je niet uploaden in de CoronaCheck App. 

Ik ga op reis, wat moet ik doen om op reis te kunnen buiten de EU?
De CoronaCheck app is alleen geldig binnen de EU, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, en Liechtenstein.

Reis je naar een land buiten de EU? Print dan het testbewijs uit. Dit wordt wel geaccepteerd.

Ik wil de app niet gebruiken. Kan ik met de 'normale' certificaten ook op reis?
Naast de CoronaCheck-app zijn de gebruikelijke betaalde certificaten die je bij de uitslag ontvangt ook nog steeds geldig om mee te reizen.

Het is dus niet verplicht de app te gebruiken.

Kan ik mijn EU DCC QR-code ook gebruiken in Nederland?
Nee, in Nederland gebruik je de QR code van jouw Coronatoegangbewijs. Dit is een andere QR code dan de EU DCC.

De testuitslagen van Coronalab.eu gepland via de Testen voor je Reis pagina zijn hier niet voor geschikt.

Hoe werkt de Coronacheck-app?
Je kunt de CoronaCheck-app vanaf 1 juli gebruiken om het resultaat van de gratis test die je via Testen voor je Reis geboekt hebt te uploaden, en hiermee een QR-code aanmaken die je op je reis kan tonen.

Als je getest bent en de uitslag ontvangen hebt, voer je de unieke code die bij de uitslag staat in de app in, en wordt er een QR-code voor je aangemaakt.

Ik kom uit een ander Europees land. Kan ik ook een test inplannen als ik terugreis?

Ja, dat kan. Alle Europeanen kunnen een gratis test inplannen via Testen voor je Reis om te reizen. 

Zijn de testen altijd gratis?
Van 1 juli t/m 31 augustus kan je via Testen voor je Reis een gratis test inplannen als je op reis gaat.
Testen voor andere doeleinden en gepland via onze eigen website zijn niet gratis.
Ik heb mij laten testen, hoe zorg ik er nu voor dat dit in de CoronaCheck app zichtbaar is?
Bij de uitslag heb je ook een unieke code gevonden. Deze code voer je in de CoronaCheck-app in. De app maakt vervolgens een QR-code voor je aan.
Waar staat de unieke code die ik moet invoeren in de CoronaCheck-app?
Deze code vind je in de mail van de uitslag.
Ik kan met jullie code de uitslag niet uploaden in de CoronaCheck-app, wat moet ik doen?
Alleen de uitslagen van testen die je vanaf 1 juli via de Testen voor je Reis website of CoronaCheck-app geboekt hebt, kan je uploaden in de app.
Heb je de afspraak direct gemaakt (en betaald) via Coronalab.eu? Je kan dan de uitslag niet toevoegen aan de app. Het certificaat wat je van ons ontvangen hebt dient dan als je testbewijs voor op reis.
Hoelang blijft de QR code geldig?
Dit verschilt per land, van sommige landen mag de testuitslag bijvoorbeeld 48 uur oud zijn, van andere landen maar 24 uur.
Via onze reisadvies pagina kan je controleren hoe lang de uitslag geldig is.
Kan ik meerdere personen aanmelden op de CoronaCheck-app?
Je kunt maar voor één persoon een bewijs in de CoronaCheck-app maken. Iedereen heeft dus een eigen telefoon met de app nodig. Geen telefoon? Je kunt ook een QR-code printen.
Hoe snel heb ik de uitslag van mijn test?
Je ontvangt van de uitslag van de PCR test via Testen voor je Reis binnen 24 uur. De uitslag van de sneltest is binnen 3 uur bekend.

Let op: het kan een paar uur duren voordat je de uitslag in de CoronaCheck-app kan zetten.

Hoe lang worden mijn gegevens bewaard in de CoronaCheck app?

Alleen de gegevens die in de CoronaCheck-app zelf staan of in het papieren bewijs, worden bewaard. Bij het papieren bewijs bepaal je uiteraard zelf hoe lang je de gegevens bewaart. Dat geldt ook bij de CoronaCheck-app. Als je de app verwijdert, dan worden ook de gegevens verwijderd. Laat je de app staan, dan worden de gegevens bewaard volgens onderstaande standaard:

 • Testuitslagen: 96 uur na datum en tijd afname test 
 • Vaccinatiegegevens: een jaar na vaccinatiedatum 
 • Herstelgegevens: 180 dagen na datum en tijd afname test

Je BSN wordt niet bewaard. Je IP-adres wordt niet langer dan zeven dagen bewaard.