Veelgestelde vragen

Wat is het coronavirus?

Het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) veroorzaakt de ziekte COVID-19. De klachten lijken in het begin vaak op een verkoudheid. De ziekte kan een ernstige longontsteking veroorzaken, waar soms ook mensen aan overlijden.

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?

De meeste mensen ervaren een grieperig gevoel en hebben klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging, moeheid, koorts en/of benauwdheid. SARS-CoV-2 wijkt af van de bekende coronavirussen die bij mensen voorkomen. Ook komt vermindering van reuk en smaak vaak voor. Meer informatie kun je vinden op de site van het RIVM.

Wanneer kan ik testen?

Als je NU klachten hebt zoals een grieperig gevoel, neusverkoudheid, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging, koorts en/of benauwdheid. Dan kun je de Corona-NU test kopen.

Als je bovenstaande klachten minimaal 14 dagen geleden voor het laatst hebt gehad dan kun je de Corona-Gehad test kopen. Bij ‘Onze testen’ moet je eerst een vragenlijst doorlopen om te zien of testen nuttig is. Volg deze vragenlijst omdat we dan betrouwbaar kunnen testen.

Waarom zou ik een coronatest doen?

Niet iedereen in Nederland wordt getest. Veel mensen die recent (bij ons minimaal 14 dagen na laatste symptomen) klachten hebben gehad willen graag weten of ze het coronavirus hebben gehad. Deze informatie kan meer rust en zekerheid geven. Daarnaast vinden wij dat een coronatest voor iedereen toegankelijk moet zijn.

Vooralsnog is het niet 100% duidelijk of mensen die SARS-CoV-2 hebben gehad ook immuun zijn. We adviseren mensen dan ook gewoon om zich te houden aan te geldende maatregelen van het RIVM.

Hoe betrouwbaar zijn de testen?

Wij vinden het belangrijk dat onze testen niet alleen toegankelijk, maar ook zo betrouwbaar mogelijk zijn. Daarom bieden wij alleen goedgekeurde laboratoriumtesten aan die door deskundig personeel worden uitgevoerd. Ons laboratorium is ISO gecertificeerd. Dit betekent dat wij regelmatig gecontroleerd worden op kwaliteit en professionaliteit en deze controles altijd goed doorstaan.

De Corona-NU test analyseren we met een zogenaamde PCR-techniek (gouden-standaard). Dit is dezelfde techniek die ook het RIVM en GGD gebruiken. Ons laboratorium is ook een door het RIVM gevalideerd laboratorium zijn voor SARS-CoV-2 diagnostiek

De Corona-Gehad test meet of je antistoffen hebt tegen het coronavirus. We gebruiken CE-IVD gecertificeerde testen en hebben deze intern en extern gevalideerd. Wij gebruiken twee ELISA testen met een sensitiviteit en specificiteit tussen de 96-100% voor onze doelgroep (zie hierboven ‘wanneer kan ik testen’). Deze komen overeen met de criteria die door experts  worden gesteld aan antistoffentesten voor deze toepassing.

Als de test ‘positief’ is doen wij nogmaals een onafhankelijke test om er zeker van te zijn dat je echt antistoffen hebt. Hierdoor kan de uitslag wat langer duren.

Waarom zou ik test voor thuis kopen?

Wij bieden een zelfafnametest aan. Het is dus geen thuistest.

Gezien de overheidsmaatregelen is het eenvoudiger en veiliger om thuis het materiaal te verzamelen. De test en analyse vindt plaats in het laboratorium.

Testen die thuis de uitslag geven zijn vooralsnog onbetrouwbaar en verboden. De test en analyse vindt plaats in ons laboratorium. Ons laboratorium is ISO gecertificeerd en deskundige medewerkers voeren de test uit. De arts-microbioloog controleert de uitslag en deelt die met jou via een beveiligde portal. Het voordeel is dus dat je alleen de test weer op de post hoeft doen. Wel zo handig in deze tijden!

Ben ik immuun als mijn Corona-Gehad test positief is

Vooralnog staat het nog niet vast dat mensen die antistoffen hebben ook volledig beschermd zijn tegen een nieuwe infectie.

De aanwezigheid van antistoffen zorgt er wel voor dat mensen minder vatbaar zijn als ze het virus nog een keer tegenkomen. Dit houdt in dat je lichaam een nieuwe besmetting met het virus voorkomt, of zorgt dat je geen of minimale klachten krijgt.

Gebruiken jullie een zelftest?

Nee.

Met zelftesten wordt bedoeld dat je de test ZELF thuis kunt doen en ook THUIS een uitslag krijgt (bv een zwangerschapstest is een zelftest). In dit geval is er geen laboratorium of arts bij betrokken. De testen zijn vooralsnog onbetrouwbaar en niet geschikt voor thuisgebruik. De IGJ verbiedt dan ook zelftesten die geen CE-certificering hebben in Nederland.

De Corona-Gehad test is een laboratorium test omdat de test en de analyse in ons laboratorium plaatsvindt. Je verzamelt zelf wat lichaamsmateriaal (paar druppels bloed of een keelswab) en stuurt dit naar ons laboratorium voor analyse. Ons laboratorium is ISO gecertificeerd en deskundige medewerkers voeren de test uit. De arts-microbioloog controleert de uitslag en deelt die met jou via een beveiligde portal. Het voordeel is dus dat je alleen de test weer op de post hoeft doen. Wel zo handig in deze tijden!

Gebruiken jullie sneltesten?

Nee.

Vooralsnog zijn sneltesten onvoldoende betrouwbaar voor onze doelgroep. Dit is ook bevestigd na een advies van het OMT op basis van onderzoek naar 16 sneltesten (zie kamerbrief) en een recent advies van het RIVM (dd 12-05-2020).

We verwachten in de toekomst wel dat er goede sneltesten op de markt komen. 

Wanneer krijg ik de uitslag?

We streven ernaar om iedereen binnen 2 werkdagen na ontvangst op ons laboratorium een uitslag te geven maar we zijn onder andere afhankelijk van de snelheid van PostNL. Houd ook rekening met eventuele vertraging die PostNL heeft i.v.m. de situatie en de geldende beperkingen.

Zodra je test is ontvangen op ons laboratorium is de voortgang te volgen op onze website met je unieke code.

Do you provide COVID-19 tests for travellers?

Yes.

Countries may require a COVID-19 PCR test before entering the country (such as Austria). We provide the PCR-test together with the medical certificate. A specialised trained professional will take the sample and a certified physician will check and approve the PCR-test.

Please check the specific requirements for your destination and/or airline carrier.

You can contact us at info@coronalab.eu. to schedule an personal appointment.

Example for Austria: https://www.bmeia.gv.at/fileadmin/user_upload/Vertretungen/Den_Haag/Dokumente/3__Anlage_B.pdf

More country information can be found here: https://www.iatatravelcentre.com/international-travel-document-news/1580226297.htm 

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

We hebben een aantal gegevens nodig om onze dienstverlening te kunnen uitvoeren. Zo hebben we je contactgegevens en postadres nodig om de test naar je toe te sturen en om de betaling af te handelen. Je gegevens worden 6 weken na je bestelling verwijderd.

De uitslag is volledig anoniem. Bij je test zit een unieke anonieme code. Wij weten niet wie we testen. Jij bent de enige met die code.

Worden mijn gegevens gedeeld met het RIVM?

Nee. Wij delen je gegevens NOOIT zonder uitdrukkelijke toestemming.

Wij vinden wetenschappelijk onderzoek naar bijvoorbeeld het opbouwen van groepsimmuniteit wel belangrijk. In de uitslagenportal vind je dan ook een vragenlijst met een aantal vragen over de klachten en symptomen die je hebt of hebt gehad. Deze inzichten willen we delen met het RIVM zodat we een bijdrage leveren aan het onder controle houden van het coronavirus in Nederland.

Deelname aan dit onderzoek is geheel vrijwillig! We gebruiken deze data volledig geanonimiseerd en deze zijn dus niet terug te leiden naar je persoonsgegevens.

Is mijn uitslag anoniem?

Ja. De uitslag is volledig anoniem. Wij weten niet wie we testen. Jij bent de enige met die code dus bewaar het codekaartje goed!

Krijg ik de test vergoed van de zorgverzekeraar?

Helaas, op dit moment vergoedt de zorgverzekeraar geen coronatesten.

 

Wanneer wordt mijn bestelling verzonden?

Als je jouw bestelling voor 22:30 hebt geplaatst, dan wordt jouw pakket dezelfde dag nog verzonden. Je krijgt bij de bestelling een track&trace code waarmee je het pakketje precies kunt volgen.

Volgens onze partner DHL is het erg druk. Op dit moment ervaren we zelf ook wat vertragingen in het postsysteem. Het kan dus zijn dat het iets langer duurt voordat je de test in huis hebt. We proberen alles zo spoedig mogelijk te versturen. Mochten er vragen zijn neem dat contact met ons op.

Kan ik de test retourneren?

Als de producten niet aan jouw verwachtingen voldoen, kun je ze binnen 7 werkdagen, mits ongebruikt en in originele verpakking, retourneren. Alle retour zendingen dienen vooraf schriftelijk aan ons kenbaar gemaakt te worden. Dit mag via e-mail. Je dient jouw volledige naam en factuurnummer te vermelden. Let op: het rekeningnummer dat je opgeeft voor de terugbetaling dient gelijk te zijn aan het rekeningnummer waarvan je de betaling aan Coronalab.eu hebt gedaan. Dit om eventuele fraude met terugbetalingen te voorkomen.

Stappen retourzending:

  1. Stuur een mail naar info@coronalab.eu en vermeld daarbij wat je wil retour zenden en jouw ordernummer.
  2. Je ontvangt via de mail een retourformulier.
  3. Vul het retourformulier in, print het uit en stuur het mee met de retourzending.
  4. Let op! Je bent zelf verantwoordelijk, dat het artikel intact, ongebruikt en in originele verpakking aankomt.
Hoe kan ik betalen?

Je kan met iDEAL en PayPal betalen.