fbpx

Veelgestelde vragen

Coronatest voor reizigers

Wanneer krijg ik de uitslag?

Indien je in de ochtend getest bent voor 11.30 uur krijg je bij Coronalab de uitslag rond 22.00 uur op dezelfde dag. Het kan dus zijn dat de uitslag er voor 22.00 uur is, maar bij drukke dagen kan het ook iets later worden.

Bij de andere locaties krijg je de uitslag ook dezelfde dag indien je in de ochtend wordt getest. De tijden kunnen in verband met de logistiek per locatie verschillen dus check dit goed.

Als je in de middag wordt getest krijg je de uitslag de volgende dag rond 22.00 uur.

Hoe kan ik een afspraak maken?

Dat kan via ons reserveringssysteem rechtstreeks bij Coronalab in Amsterdam of op een van onze andere locaties

Kan ik mijn afspraak annuleren?

Ja, dat kan tot maximaal 48 uur voor uw testafspraak. Dit kunt u zelf doen. Meer informatie over annuleren kunt u vinden in Artikel 7 van onze algemene voorwaarden.

Moet ik mijn paspoort of ID-kaart meenemen?

Ja. Wij gebruiken uw paspoort/ID-nummer op de uitslag en deze reisdocumenten moeten we verifieren. Vergeet deze dus niet mee te nemen. 

Een rijbewijs is dus niet voldoende.

Hoe lang is de uitslag geldig?

Dit verschilt per land.

Internationaal zien we dat de COVID-19 PCR test met de verklaring vaak tot 7 dagen geldig is. Landen hanteren verschillende eisen met betrekking tot de geldigheid van een PCR test. Controleer te allen tijde de specifieke eis voor je bestemming. Zo voorkom je dat je met een verlopen verklaring aankomt.

Op welke locaties kan er getest worden?

Op de Coronalab.eu locaties in Amsterdam, Hilversum, Liempde, Breda, Den Haag, Hoogeveen en Zwolle. Of bij onze partners in Utrecht en Rotterdam. 

Gebruiken jullie ook antigeen (snel)testen voor reizigers?

Nee. Op dit moment gebruiken wij de antigeen (snel)testen enkel voor mensen met symptomen. Dit is in lijn met het OMT advies van 12-10-2020. De antigeen (snel) testen zijn nog niet gevalideerd voor reizigers (mensen zonder symptomen). Als dit wel gebeurt gaan we deze test ook voor deze doelgroep toepassen.

Op welke manier worden testen afgenomen?

PCR test
Wij nemen de test af middels een keel- en neusswab. Dit is conform de RIVM richtlijn.

We doen geen gorgel test. Voor sommige reizigers doen we aangepaste testmethodes als het land en de lokale autoriteiten daarom vragen.

Serologie test
We gebruiken een bloedtest om aan te tonen of je Corona hebt gehad. Dit doen we met een paar druppels bloed. In het laboratorium onderzoeken we of je IgG antistoffen hebt aangemaakt tegen SARS-CoV-2. Zo kunnen we zien of je het virus al hebt gehad. 

In welke taal is de uitslag?
U ontvangt de uitslag in het Engels.
Moeten kinderen getest worden?

Ja. Er zijn echter veel verschillen tussen landen met betrekking tot de leeftijd van PCR testen voor kinderen. We raden je aan om dit goed te controlen.

Onze artsen houden tijdens het testen rekening met je kind. We begrijpen dat het voor je kind spannend is. Bereid je kind er zo goed mogelijk op voor.

Wat zijn de kosten en hoe kan ik betalen?

De kosten zijn afhankelijk van de test die je nodig hebt. De actuele prijzen zijn terug te vinden in onze planningstool.

In de kliniek kun je met PIN (of credit card) betalen en in beperkte mate met contant geld.

Onze online testen betaal je eenvoudig met iDEAL en PayPal (niet voor reizen).

De uitslag

Ontvang ik bij de uitslag een certificaat?

Ja.

Coronalab biedt een COVID-19 PCR certificaat voor reizigers. Dit is een persoonlijk certificaat en we vermelden de gegevens op het PCR certificaat die je ons bij je boeking hebt doorgeven alsmede de testmethode. Controleer deze dus goed alvorens je boekt. Dit geldt ook voor de precieze eis qua PCR testmethode. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de juiste methode.

We adviseren het document altijd te printen en mee te nemen op reis.

Online bestelde thuistests worden niet voorzien van certificaat. 

Is jullie PCR certificaat overal geldig?

Er wordt vaak gevraagd naar de PCR certificaat van een lab dat is goedgekeurd. Wij zijn door het RIVM goedgekeurd voor de COVID-19 PCR testen en mogen deze testen uitvoeren.

Het kan zijn dat er aanvullende eisen worden gesteld. Zo heeft China bijvoorbeeld een selectie gemaakt van testlocaties. En sommige landen eisen een verschillende testmethode. De reiziger is zelf verantwoordelijk voor het controleren of de testmethode of andere gezondheidsverklaring nodig zijn voor het land van bestemming.

We raden je altijd goed aan om te kijken naar het reisadvies dat wordt gegeven door de Nederlandse overheid en de informatie van je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Verder adviseren we je ook goed te kijken naar de reisinformatie en stand van zaken van je reisbestemming. Zij zullen je op de hoogte brengen van specifieke eisen die mogelijk worden gesteld. Dit is je eigen verantwoordelijkheid en wij verstrekken geen reisadviezen.

Actuele informatie over de situatie per land vind je op de websites van de overheid, het Landelijk Coördinatiecentrum ReizigersadviseringIATA en die van je reisorganisatie en/of luchtvaartmaatschappij. Ook geeft de ANWB veel informatie.

Welk tijdstip staat genoteerd op jullie certificaat?

Op het certificaat staat het tijdstip waarop het certificaat is gegenereerd.

Hoe ontvang ik de uitslag?

Je ontvangt de uitslag via beveiligde e-mail op het e-mailadres dat is doorgegeven bij de boeking.

Wij bellen alleen als de uitslag positief is.

Wanneer word ik gebeld bij een positieve uitslag?

Als de uitslag positief is word je binnen 24 uur gebeld. Dit doen wij met een anoniem nummer. 

Ik kan de uitslag niet openen, wat moet ik doen?

Wegens privacy redenen worden de uitslagen in een beveiligde email naar je verstuurd. Bij de meeste email providers krijg je een blauwe knop te zien met de tekst ‘Bericht lezen’. Door hierop te klikken opent een nieuw browservenster. Klik vervolgens op ‘aanmelden met eenmalige wachtwoord code’. Je ontvangt dan een tweede email met daarin een code waarmee je inlogt en de uitslag kan bekijken.   

Bij providers zoals Gmail, Hotmail, Office365 vindt de beveiliging automatisch plaats. In dit geval hoef je alleen op ‘bericht lezen’ te klikken en opent de uitslag zich direct.  

Als het nog steeds niet lukt, stuur ons dan een email. Wij zijn voor noodgevallen bereikbaar tot 23:30.

Algemeen

Mag Coronalab van het RIVM de coronatest doen?

Ja, wij zijn een door het RIVM gevalideerd laboratorium voor COVID-19 diagnostiek. Dit betekent dat door het RIVM gecontroleerd zijn en we voldoen aan de gestelde criteria. Hier vind je ons certificaat voor bevoegdheid. Verder staan we ook vermeld in de richtlijn van het RIVM.

Is het zeker dat ik geen COVID-19 als ik negatief test?
De COVID-19 PCR test is een momentopname en geeft geen volledige garantie dat je daadwerkelijk ‘negatief’ bent. Het kan zijn dat er geen virus wordt gedetecteerd maar dat je toch besmet bent geraakt met het virus. De test kan op een verschillend moment een andere uitslag geven omdat je bijvoorbeeld in de incubatieperiode zit.

Houd je altijd aan te huidige maatregelen (1,5 meter afstand, handen wassen, mondkapje, etc.).

Moet ik nuchter blijven voor de test?
Nee. U kunt gewoon alles eten en drinken. Het afnemen van een keelswab geeft bij sommige mensen wel wat irritatie in de keel.
Wat is het Coronavirus?

Het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) veroorzaakt de ziekte COVID-19. De klachten lijken in het begin vaak op een verkoudheid. De ziekte kan een ernstige longontsteking veroorzaken, waar soms ook mensen aan overlijden.

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?

De meeste mensen ervaren een grieperig gevoel en hebben klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging, moeheid, koorts en/of benauwdheid. SARS-CoV-2 wijkt af van de bekende coronavirussen die bij mensen voorkomen. Ook komt vermindering van reuk en smaak vaak voor. Meer informatie kun je vinden op de site van het RIVM.

Waarom kan ik niet bij de GGD terecht voor testen?

Voor reizigers:
In Nederland test de GGD alleen mensen die klachten hebben. Mensen die op reis gaat hebben vaak geen klachten en kunnen dus niet bij de GGD terecht. Daarbij verstrekt de GGD bij een negatieve test geen COVID-19 PCR certificaat die door veel landen wordt gevraagd.

Voor medewerkers/werkgevers:

 

Hoe betrouwbaar zijn de testen?

Wij vinden het belangrijk dat onze testen niet alleen toegankelijk, maar ook zo betrouwbaar mogelijk zijn. Daarom bieden wij alleen goedgekeurde laboratoriumtesten aan die door deskundig personeel worden uitgevoerd. Ons laboratorium is ISO gecertificeerd. Dit betekent dat wij regelmatig gecontroleerd worden op kwaliteit en professionaliteit en deze controles altijd goed doorstaan.

De Corona-NU test analyseren we met een zogenaamde PCR-techniek (gouden-standaard). Dit is dezelfde techniek die ook het RIVM en GGD gebruiken. Ons laboratorium is ook een door het RIVM gevalideerd laboratorium zijn voor SARS-CoV-2 diagnostiek

De Corona-Gehad test meet of je antistoffen hebt tegen het coronavirus. We gebruiken CE-IVD gecertificeerde testen en hebben deze intern en extern gevalideerd. Wij gebruiken twee ELISA testen met een sensitiviteit en specificiteit tussen de 96-100% voor onze doelgroep (zie hierboven ‘wanneer kan ik testen’). Deze komen overeen met de criteria die door experts  worden gesteld aan antistoffentesten voor deze toepassing.

Als de test ‘positief’ is doen wij nogmaals een onafhankelijke test om er zeker van te zijn dat je echt antistoffen hebt. Hierdoor kan de uitslag wat langer duren.

Krijg ik de test vergoed van de zorgverzekeraar?

Voor zover wij weten is er geen standaard vergoeding voor coronatesten. Er bestaat wel een vergoeding als de PCR test onderdeel is van bijvoorbeeld een operatie die in het buitenland moet worden verricht.

De testen

Voor wie is de PCR test?

Voor reizigers:
Een aantal landen kennen een verplichte PCR test als onderdeel van de reisbeperkingen. Bij ons kun je terecht voor een PCR test en een COVID-19 PCR verklaring. Deze wordt verstrekt door ons eigen ISO gecertificeerde en door het RIVM gevalideerde laboratorium. De PCR verklaring wordt altijd ondertekend door een arts. Hiermee kun je reizen.

Voor medewerkers/werkgevers:
Coronalab test ook medewerkers indien ze asymptomatisch zijn, lichte/milde symptomen hebben of in aanraking zijn geweest met een positief getest persoon. 

Waarom zou ik een serologische test doen?

Niet iedereen in Nederland wordt getest. Veel mensen die recent (bij ons minimaal 14 dagen na laatste symptomen) klachten hebben gehad willen graag weten of ze het coronavirus hebben gehad. Deze informatie kan meer rust en zekerheid geven. Daarnaast vinden wij dat een coronatest voor iedereen toegankelijk moet zijn.

Vooralsnog is het niet 100% duidelijk of mensen die SARS-CoV-2 hebben gehad ook immuun zijn. We adviseren mensen dan ook gewoon om zich te houden aan te geldende maatregelen van het RIVM.

Onze serologische test vindt u hier

Ben ik immuun als mijn Corona-Gehad test positief is?

Vooralsnog is het niet 100% duidelijk of mensen die SARS-CoV-2 hebben gehad ook immuun zijn. We adviseren mensen dan ook gewoon om zich te houden aan te geldende maatregelen van het RIVM.

Gebruiken jullie een zelftest?

Nee.

Met zelftesten wordt bedoeld dat je de test ZELF thuis kunt doen en ook THUIS een uitslag krijgt (bv een zwangerschapstest is een zelftest). In dit geval is er geen laboratorium of arts bij betrokken. De testen zijn vooralsnog onbetrouwbaar en niet geschikt voor thuisgebruik. De IGJ verbiedt dan ook zelftesten die geen CE-certificering hebben in Nederland.

De Corona-Gehad test is een laboratorium test omdat de test en de analyse in ons laboratorium plaatsvindt. Je verzamelt zelf wat lichaamsmateriaal (paar druppels bloed of een keelswab) en stuurt dit naar ons laboratorium voor analyse. Ons laboratorium is ISO gecertificeerd en deskundige medewerkers voeren de test uit. De arts-microbioloog controleert de uitslag en deelt die met jou via een beveiligde portal. Het voordeel is dus dat je alleen de test weer op de post hoeft doen. Wel zo handig in deze tijden!

Gebruiken jullie de gorgel test?
Nee, wij gebruiken de keelswab en/of een keel-en neusswab. De gorgel test is onvoldoende betrouwbaar en wordt niet door alle landen geaccepteerd.

Privacy

Is mijn uitslag anoniem?
Voor de PCR test hebben je persoonlijke gegevens nodig zoals je voor-en achternaam, e-mailadres, geboortedatum en telefoonnummer. Deze gebruiken we voor het maken en kunnen versturen van het PCR certificaat. Als je positief wordt getest willen we je ook kunnen bellen. Wij handelen conform de AVG en uitslagen worden via beveiligde e-mail verstuurd. Indien positief geven wij de positieve testuitslag door aan de GGD en het RIVM. Dit zijn wij verplicht in het kader van de wettelijke meldingsplicht van COVID-19. Voor meer informatie over gegevensverwerking verwijzen wij naar onze privacyverklaring.

Bij de Corona-Gehad test die je online bestelt is de uitslag is volledig anoniem. Wij weten niet wie we testen. Jij bent de enige met die code dus bewaar het codekaartje goed!

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

We hebben een aantal gegevens nodig om onze dienstverlening te kunnen uitvoeren. Zo hebben we je contactgegevens en postadres nodig om de test naar je toe te sturen en om de betaling af te handelen. Je gegevens worden 6 weken na je bestelling verwijderd. 

De gegevens staan op beveiligde servers die voldoen aan de eisen die aan ons gesteld worden in het kader van de AVG.

Worden mijn gegevens gedeeld met het RIVM?

Indien een reiziger of medewerker positief wordt getest op COVID-19 dan zijn wij wettelijke verplicht dit te melden bij de regionale GGD en het RIVM.

Indien u de serologische test (Corona-Gehad) heeft gekocht delen wij NOOIT gegevens met derden zonder uitdrukkelijke toestemming. In tegenstelling tot een positieve PCR test zijn we bij de serologische test niet wettelijk verplicht om een positieve uitslag te melden bij de GGD en/of RIVM.

In het kader van wetenschappelijk onderzoek naar bijvoorbeeld het opbouwen van groepsimmuniteit willen wij ook een bijdrage leveren aan het uit de wereld helpen van COVID-19. In de uitslagenportal vind je dan ook een vragenlijst met een aantal vragen over de klachten en symptomen die je hebt of hebt gehad. Deze inzichten willen we delen met het RIVM zodat we een bijdrage leveren aan het onder controle houden van het coronavirus in Nederland.

Deelname aan dit onderzoek is geheel vrijwillig! We gebruiken deze data volledig geanonimiseerd en deze zijn dus niet terug te leiden naar je persoonsgegevens.

Thuistest

Welke testen kan ik voor thuis bestellen?

De bloedtest of serologische test die bepaalt of je Corona hebt gehad kun je voor thuis bestellen. De test vind je hier.

PCR testen worden afgenomen door zorgprofessionals en zijn niet geschikt voor thuis gebruik.

Waarom zou ik test voor thuis kopen?

Wij bieden een zelfafnametest aan. Het is dus geen thuistest.

Gezien de overheidsmaatregelen is het eenvoudiger en veiliger om thuis het materiaal te verzamelen. De test en analyse vindt plaats in het laboratorium.

Testen die thuis de uitslag geven zijn vooralsnog onbetrouwbaar en verboden. De test en analyse vindt plaats in ons laboratorium. Ons laboratorium is ISO gecertificeerd en deskundige medewerkers voeren de test uit. De arts-microbioloog controleert de uitslag en deelt die met jou via een beveiligde portal. Het voordeel is dus dat je alleen de test weer op de post hoeft doen. Wel zo handig in deze tijden!

Wanneer wordt mijn bestelling verzonden?

Als je jouw bestelling voor 22:30 hebt geplaatst, dan wordt jouw pakket dezelfde dag nog verzonden. Je krijgt bij de bestelling een track&trace code waarmee je het pakketje precies kunt volgen.

Volgens onze partner DHL is het erg druk. Op dit moment ervaren we zelf ook wat vertragingen in het postsysteem. Het kan dus zijn dat het iets langer duurt voordat je de test in huis hebt. We proberen alles zo spoedig mogelijk te versturen. Mochten er vragen zijn neem dat contact met ons op.

Kan ik de test retourneren?

Als de producten niet aan jouw verwachtingen voldoen, kun je ze binnen 7 werkdagen, mits ongebruikt en in originele verpakking, retourneren. Alle retour zendingen dienen vooraf schriftelijk aan ons kenbaar gemaakt te worden. Dit mag via e-mail. Je dient jouw volledige naam en factuurnummer te vermelden. Let op: het rekeningnummer dat je opgeeft voor de terugbetaling dient gelijk te zijn aan het rekeningnummer waarvan je de betaling aan Coronalab.eu hebt gedaan. Dit om eventuele fraude met terugbetalingen te voorkomen.

Stappen retourzending:

  1. Stuur een mail naar info@coronalab.eu en vermeld daarbij wat je wil retour zenden en jouw ordernummer.
  2. Je ontvangt via de mail een retourformulier.
  3. Vul het retourformulier in, print het uit en stuur het mee met de retourzending.
  4. Let op! Je bent zelf verantwoordelijk, dat het artikel intact, ongebruikt en in originele verpakking aankomt.
Wanneer krijg ik de uitslag?

We streven ernaar om iedereen binnen 2 werkdagen na ontvangst op ons laboratorium een uitslag te geven maar we zijn onder andere afhankelijk van de snelheid van PostNL. Houd ook rekening met eventuele vertraging die PostNL heeft i.v.m. de situatie en de geldende beperkingen.

Zodra je test is ontvangen op ons laboratorium is de voortgang te volgen op onze website met je unieke code.