Hooikoorts is al vervelend genoeg, maar tijdens deze pandemie is dit een nog grotere belasting. De symptomen van hooikoorts komen namelijk overeen met die van het coronavirus, waardoor men geregeld argwanend reageert op bijvoorbeeld een hoestbui. Ook Tijs* (11) heeft hier last van gehad. Hij werd namelijk de klas uitgestuurd vanwege zijn snotneus, veroorzaak door hooikoorts waar hij al jaren last van heeft. De juf nam geen enkel risico en stuurde hem naar huis. Wij spraken zijn vader Jan* hierover.

Hi Jan! Wat is er precies gebeurd?

Net als alle andere kinderen in Nederland mocht Tijs na twee maanden thuis zitten weer naar school. Superblij, maar al na de eerste schooldag kon Tijs weer naar huis. Hij had namelijk een snotneus en was aan het niezen. Ik weet niet zeker of zijn klasgenoten hier invloed op hebben gehad. Wel heb ik begrepen dat Tijs zelf naar de juf is gestapt met de vraag of hij hier wel mocht zijn. De juf kon niet anders en stuurde hem naar huis.

Als ouder weet ik dat Tijs al jaren last heeft van hooikoorts, dus ik wist dat de kans heel klein was dat hij besmet zou zijn met het virus. Zijn juf belde mij op en vertelde dat ze geen enkel risico kon nemen. Daarnaast adviseerde zij om Tijs thuis te houden totdat hij weer volledig klachtenvrij is. Dit is voor Tijs geen optie, want in dat geval zou hij tot oktober thuis moeten zitten. Een andere optie was om Tijs te testen op COVID-19 virus en op die manier te bewijzen dat hij corona vrij is.

Ik snap dat elke klacht argwanend wordt bekeken, maar het baarde mij direct zorgen. Hoe moet dat nou? Tijs heeft al jarenlang de hele zomer hooikoortsklachten. Door de lockdown is hij al zo lang thuisgebleven en ik zou het erg vinden als dat nog langer zou duren. We wilde hem daarom zo snel mogelijk laten testen. En toen kwam Coronalab op ons pad.

Hoe ging dat testen?

Dat ging razendsnel. Op maandag is Tijs naar huis gestuurd, op woensdag werd hij getest en op donderdag zat hij weer in de klas. Gelukkig heeft dit weinig tijd gekost!

Tijs is op een leeftijd dat hij en zijn klasgenoten begrijpen wat er in de wereld speelt. Er zijn daarom op dit moment ook veel kinderen die argwanend zijn om een niesbui of dergelijk. En natuurlijk wordt hierop gereageerd. Dat kan erg vervelend zijn voor kinderen die daar standaard mee rondlopen. Coronalab is daarom écht de uitkomst!

* Wegens privacy redenen zijn de namen in dit artikel aangepast.