Wij krijgen veel vragen over kinderen en corona-testen, dus genoeg reden om hier een artikeltje over te schrijven. Wij snappen natuurlijk dat je je kroost niet onnodig wilt belasten.

Kinderen worden getest op dezelfde manier als volwassenen. Dit geldt zelfs voor de aller kleinste. Wel trekken wij hier iets meer tijd voor uit, want wij begrijpen best dat het een beetje spannend kan zijn. Voor een corona-GEHAD (serologie) test wordt er een klein prikje in de vinger gegeven en daarvan een paar druppeltjes bloed opgevangen. Voor de corona-NU (PCR) test wordt er alleen een keel swab afgenomen. Een swab via de neus is niet nodig. Als je op reis gaat met je kind naar een land waar een PCR test wordt vereist moet je kind ook vaak getest worden. De regels en leeftijden verschillen per land dus check dit goed met je reisorganisaties en/of informatie van de lokale overheid.

Mocht je kind last hebben van bijvoorbeeld astma of hooikoorts mag hij/zij naar de kinderopvang, school en/of buitenschoolse opvang. Zodra de klachten veranderen of anders zijn dan normaal, kan je ze toch beter thuis laten. Met klachten kan je kind getest worden bij de GGD. Let op: heeft je kind verhoging óf koorts en/of benauwdheid dan moet wel het hele gezin thuisblijven. Pas als je kind 24-uur klachtenvrij is dan mag hij/zij weer naar buiten.