Naat test

Steeds vaker wordt het begrip NAAT (PCR-) testen gebruikt. Vooral bij coronamaatregelen rondom reizen komt de term vaak terug. Maar wat maakt een coronatest een moleculaire NAAT test? NAAT is een verzamelnaam van (gevalideerde) coronatesten voor het inreizen naar Nederland.

Heeft u een NAAT test nodig, bijvoorbeeld om naar Nederland te reizen? Onze PCR-test is één van de testen die hieronder valt. Met ons reiscertificaat kunt u dus gerust op reis.

PCR test

€ 69,00

  Altijd dezelfde dag uitslag
  Geanalyseerd in eigen lab
  Incl. gratis reiscertificaat

Waar staat NAAT voor?

NAAT is een verzamelnaam voor meerdere testen die zijn goedgekeurd voor inreizen naar Nederland. NAAT staat voor nucleic acid ampliciation test. De PCR test is hier onderdeel van. 

Wat is het verschil met PCR?

Onder NAAT vallen meer testen dan alleen de PCR test. Ook de LAMP-test (type sneltest die de GGD gebruikt), TMA, RT-PCR en mPOCT vallen onder NAAT. De PCR test blijft dus geldig voor reizen (naar Nederland). Wel zijn de regels rondom testen aangescherpt. In veel gevallen mag de uitslag van de PCR test maximaal 48 uur oud zijn voor boarden. 

Waarom NAAT?

De Nederlandse overheid had als inreisbeperking een verplichte PCR test met gezondheidsverklaring die maximaal 72 uur oud was ingesteld. Daarnaast moest ook de uitslag van een negatieve sneltest van maximaal 4 uur voor boarden overlegd kunnen worden. In de praktijk was het voor reizigers moeilijk om dit op tijd voor elkaar te krijgen. Als antwoord daarop is de geldigheidsduur van het inreiscertificaat verkort en zijn er ook andere testmethoden dan de PCR test toegestaan om naar Nederland te reizen. Die zijn verzameld onder de naam NAAT. 

ISO gecertificeerd

Microbe&Lab is ISO gecertificeerd. Alle testen worden door een BIG gecertificeerd arts gecontroleerd.

RIVM geaccrediteerd

Ons laboratorium is door het RIVM geaccrediteerd voor Sars-CoV-2 diagnostiek. 

Security en Privacy

Jouw persoonsgegevens worden conform geldende wet- en regelgeving zoals AVG verwerkt.

10 jaar ervaring

Microbe&Lab heeft meer dat 10 jaar ervaring in het ontwikkelen van medische testen voor infectieziekten. 

Informatie voor reizigers

Geldigheid

Een belangrijk onderdeel van PCR testen die gebruikt worden om te reizen is de geldigheid. De meeste landen hebben een aantal uur of dagen dat een certificaat geldig is. Vaak is er nog onderscheid tussen geldigheid tot vertrek of geldigheid tot aankomst. Let hier goed op!

Verklaring meenemen of indienen

In de meeste gevallen wordt gevraagd de verklaring of het certificaat mee te nemen op reis om deze te kunnen tonen. In enkele gevallen mag dit digitaal, maar meestal moet dit een afgedrukte versie zijn. Sommige landen willen echter dat het certiciaat al eerder online aangeleverd wordt. let hier goed op!

Kinderen

Het is per land verschillend of kinderen ook getest moeten worden. In veel landen moeten kinderen vanaf 0 jaar getest worden, toch zijn er ook landen waarbij kinderen tot een bepaalde leeftijd vrijgesteld zijn. Controleer dit dus goed voor vertrek. 

Gaat u op reis en heeft u meer informatie nodig? Bekijk onze reisadvies pagina via onderstaand knop.