Ontmoet hierbij Dokter Tycho Visser, onze Travel Service arts in Amsterdam. Elke maandag, woensdag en vrijdag neemt hij verschillende Corona-testen af en staat hij mensen te woord. Sinds maart 2020 is Tycho afgestudeerd arts (VU Medisch Centrum).

‘Ook ik wil graag bijdragen aan de strijd tegen het Coronavirus.’ 

Hoe ben je bij Coronalab.eu terechtgekomen?
Op dit moment ben ik in afwachting om aan de slag te gaan als arts op de spoedeisende hulp. Maar omdat vrijwel alle vacatures zijn uitgesteld, wil ik mijzelf graag nuttig maken tijdens de strijd tegen Corona. Daarom werd ik via een vriend gewezen op Coronalab. Zij zochten op dat moment artsen voor de Travel Service die Corona-testen bij reizigers willen afnemen.

Wat kan je ons vertellen over de Travel Service?
De Corona maatregelen zijn langzaam maar zeker weer aan het versoepelen, waarbij ook het reisadvies. Toch zijn er voor veel landen, zoals Oostenrijk, nog steeds een reisbeperking. Reizigers moeten daarom door middel van een verklaring kunnen aantonen dat zij een negatieve COVID-19 test hebben gedaan. Anders kom je het land niet in. De Travel Service van Coronalab biedt deze testen aan. Dit doen we door middel van een swab test (deze gaat via de keel) want zo kunnen we kijken of mensen op dit moment het virus hebben. Het laboratorium doet dan een zogeheten PCR-test. Er wordt op deze manier gekeken of er virusdeeltjes in de luchtwegen aanwezig zijn. Voor het reizen is de swab test het belangrijkste. Met de bloedtest wordt er gekeken of het virus in het verleden in het lichaam aanwezig is geweest. Dit heet een Elisa-test en gaat door middel van een vingerprik.

‘Het gaat allemaal heel snel: na 15 minuten sta je weer buiten’

Wat gebeurt er precies nadat ik mij heb ingeschreven voor een Corona-test?
Er zijn verschillende locaties door heel Nederland waar je terecht kan. Na een korte introductie op locatie, word je door een collega naar een aparte ruimte gebracht. Daar wordt de test afgenomen. Het duurt allemaal vrij kort: vaak ben je tussen de tien à vijftien minuten weer buiten.

Wat moeten mensen weten voordat ze naar de Travel Service komen?
Wat veel mensen vragen is of ze nuchter moeten zijn bij het uitvoeren van deze testen. Dit is niet het geval, je kan gewoon blijven eten. De testen zijn minimaal invasief want er is maar een klein beetje bloed of speeksel/slijm nodig.

‘Ik heb eigenlijk nog niet meegemaakt dat mensen willen reizen voor hun plezier”

Wat is de voornaaste reden dat mensen zich laten testen?
De meeste mensen reizen voor hun werk of hebben een geliefde in het buitenland wonen die zij al maanden niet hebben gezien. Ook familiebezoek is belangrijk. Ik heb nog niet meegemaakt dat mensen reizen voor hun plezier. Men neemt hun verantwoordelijkheid en zoekt een manier om te bewijzen dat ze het Coronavirus niet meenemen naar een ander land.

Stel ik heb hooikoorts-achtige klachten, mag ik mij dan laten testen?
Zeker! Deze symptomen hebben geen invloed op de uitslag. Veel mensen gaan er automatisch vanuit dat als zij griepachtige klachten ervaren, het Corona is. Dit levert onnodig veel stress op omdat hooikoorts, normale griep en andere luchtwegenklachten, de wereld niet uit zijn. Desalniettemin mag je niet reizen als je griepachtige klachten hebt. De Corona-test die wij uitvoeren is een extra bewijs dat je geen Corona hebt, naast het feit dat je geen klachten hebt.

Welk advies zou je de toekomstige reiziger willen geven met betrekking tot het Coronavirus?
Let goed op en wees kritisch naar jezelf en de mensen om je heen. Blijf nadenken, houd 1,5m afstand en reis alleen als het noodzakelijk is.