fbpx

De PCR test

De PCR test (polymerase chain reaction -test) is een test om aan te tonen of je op dit moment besmet bent met het coronavirus (SARS-CoV-2). Een door een arts afgenomen keel-en neusswab vormt de basis van het de PCR test. Het opgevangen materiaal wordt in ons laboratorium geanalyseerd. Hieruit volgt een negatieve of positieve uitslag. 

Vooral voor reizen wordt deze test veel gebruikt. De meeste landen hebben op dit moment een inreisbeperking als onderdeel van de coronamaatregelen. Een negatieve PCR test met medisch certificaat is dan nodig om het land in te mogen reizen en verplichte quarantaine te vermijden. 

Test door ISO gecertificeerd en RIVM gevalideerd lab voor COVID-19 PCR testen.

COVID-19 PCR certificaat die breed wordt geaccepteerd. Veel testlocaties in Nederland! 

In ochtend getest voor 11.30 uur? Uitslag dezelfde dag rond 22.00 uur.

Wat is een PCR test?

De PCR test is een polymere chain reaction -test. De test wordt gebruikt om aan te tonen of iemand het coronavirus (SARS-CoV-2) bij zich draagt. In de test wordt een stukje genetisch materiaal, dat verkregen wordt uit een keel- en neusswab, sterk vermenigvuldigd om aan te tonen of het virus aanwezig is.

Hoe wordt de test afgenomen?

Onze arts of verpleegkundige neemt wat slijm af middels een keel-en neusswab. Ons laboratorium analyseert uw materiaal. De arts controleert de resultaten en maakt een certificaat dat uw COVID-19 PCR status bevestigt. Dit certificaat wordt via beveiligd e-mail persoonlijk toegestuurd. 

Waarom een PCR test?

De PCR test heeft een hoge testgevoeligheid. De test kan hele kleine hoeveelheden van het virus oppikken. Daarom is de PCR test nog steeds de gouden standaard.

 

Wat is het verschil met een Antigeen Sneltest?

De PCR test is de gouden standaard. Dit komt omdat de PCR test erg gevoelig is en ook lagere viruswaarden detecteert. Voor de PCR test hebben we echter ons laboratorium nodig en duurt de uitslag vaak iets langer.

Bij een COVID-19 sneltest hebben we geen laboratorium nodig. Deze test kunnen we bij ons in de kliniek uitvoeren en de uitslag is snel beschikbaar.

Wat zijn de kosten?

De kosten van een PCR-test voor reizigers inclusief een certificaat zijn € 149,95 inclusief BTW. 

De uitslag

Wanneer het materiaal is afgenomen wordt het naar ons laboratorium gebracht. Hier wordt het geanalyseerd. De analyse duurt 4 tot 8 uur. Onze PCR testen analyseren we met prioriteit. Mensen die in de ochtend getest zijn krijgen dezelfde dag nog de uitslag rond 22:00 uur.

Waar kan terecht voor een PCR test?

Wij hebben diverse testlocaties in Nederland. Op onze testlocaties pagina kun je hiervan een overzicht vinden.

Geldigheid

Een belangrijk onderdeel van PCR testen die gebruikt worden om te reizen is de geldigheid. De meeste landen hebben een aantal uur of dagen dat een certificaat geldig is. Vaak is er nog onderscheid tussen geldigheid tot vertrek of geldigheid tot aankomst. Let hier goed op!

Verklaring meenemen of indienen

In de meeste gevallen wordt gevraagd de verklaring of het certificaat mee te nemen op reis om deze te kunnen tonen. In enkele gevallen mag dit digitaal, maar meestal moet dit een afgedrukte versie zijn. Sommige landen willen echter dat het certiciaat al eerder online aangeleverd wordt. let hier goed op!

Kinderen

Het is per land verschillend of kinderen ook getest moeten worden. In veel landen moeten kinderen vanaf 0 jaar getest worden, toch zijn er ook landen waarbij kinderen tot een bepaalde leeftijd vrijgesteld zijn. Controleer dit dus goed voor vertrek. 

Gaat u op reis? Bekijk dan onze informatie op de reisadvies pagina. 

Veelgestelde vragen

Wat als mijn testuitslag positief is?

Als de uitslag positief is word je binnen 24 uur gebeld. Dit doen wij met een anoniem nummer. Ook hebben wij een meldingsplicht aan de GGD. Volg bij een positieve uitslag de richtlijnen van het RIVM op.

Ontvang ik bij de uitslag een certificaat?

Ja.

Coronalab biedt een COVID-19 PCR certificaat voor reizigers. Dit is een persoonlijk certificaat en we vermelden de gegevens op het PCR certificaat die je ons bij je boeking hebt doorgeven alsmede de testmethode. Controleer deze dus goed alvorens je boekt. Dit geldt ook voor de precieze eis qua PCR testmethode. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de juiste methode.

We adviseren het document altijd te printen en mee te nemen op reis.

Online bestelde thuistests worden niet voorzien van certificaat. 

Welk tijdstip wordt er op het certificaat genoteerd?

Op het certificaat staat het tijdstip waarop het certificaat is gegenereerd.

Is de PCR test voor reizigers in alle landen geldig?

Er wordt vaak gevraagd naar de PCR certificaat van een lab dat is goedgekeurd. Wij zijn door het RIVM goedgekeurd voor de COVID-19 PCR testen en mogen deze testen uitvoeren.

Het kan zijn dat er aanvullende eisen worden gesteld. Zo heeft China bijvoorbeeld een selectie gemaakt van testlocaties. En sommige landen eisen een verschillende testmethode. De reiziger is zelf verantwoordelijk voor het controleren of de testmethode of andere gezondheidsverklaring nodig zijn voor het land van bestemming.

We raden je altijd goed aan om te kijken naar het reisadvies dat wordt gegeven door de Nederlandse overheid en de informatie van je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Verder adviseren we je ook goed te kijken naar de reisinformatie en stand van zaken van je reisbestemming. Zij zullen je op de hoogte brengen van specifieke eisen die mogelijk worden gesteld. Dit is je eigen verantwoordelijkheid en wij verstrekken geen reisadviezen.

Actuele informatie over de situatie per land vind je op de websites van de overheid, het Landelijk Coördinatiecentrum ReizigersadviseringIATA en die van je reisorganisatie en/of luchtvaartmaatschappij. Ook geeft de ANWB veel informatie.

Hoe ontvang ik de uitslag van mijn test?

Je ontvangt de uitslag via beveiligde e-mail op het e-mailadres dat is doorgegeven bij de boeking.

Wij bellen alleen als de uitslag positief is.

Moet ik nuchter blijven voor de test?
Nee. U kunt gewoon alles eten en drinken. Het afnemen van een keelswab geeft bij sommige mensen wel wat irritatie in de keel.
Waar kan ik een PCR test laten doen?

Via onze online boekingstool kunt u zien waar de test beschikbaar is. Een overzicht vind je terug op onze teslocaties pagina.